Deze 8 ‘rare’ kattentrekjes zijn perfect normaal: een kattenexpert legt het aan ons uit

Onze poezen en katers, we zien ze toch zo graag, maar af en toe doen ze dingen die wij niet begrijpen. Opspringen, zich over je laptop of cursus draperen en met hun waterbakje prutsen … waarom doen ze dat eigenlijk? Allemaal heel logische kattencommunicatie, zegt Anneleen Bru van Felinova, een praktijk die zich specialiseert in alles rond katten. Wij praten een hilarisch half uurtje met haar over alle dingen die wij zien bij katten en niet begrijpen. Herkenbaar?

1. Vanuit complete stilstand een sprintje trekken

Imgur

“Katten hebben veel spel nodig”, zegt Bru aan newsmonkey. “Er zijn drie soorten spel: sociaal-, prooi- en automotorisch spel.” Door de gang sprinten of op het aanrecht klimmen valt in de laatste categorie. Eigenlijk moeten we dat dus aanmoedigen. “Ze bouwen die energie op en ze moeten die dan ook kwijt. Het is een beetje zoals wij frisse lucht gaan happen, da’s helemaal ok en heel normaal.” Aha! En wij de kat maar van het aanrecht jagen. Sorry jongens!

2. Hun waterbakje omgooien en dan onder de kraan gaan hangen omdat er geen water is

Giphy

Als we opmerken dat onze kat haar waterbakje omgooit, stelt Bru direct een paar vragen: “Welk bakje, waar staat het, drinkt ze ergens anders?” Blijkt dat katten een absolute rothekel hebben aan plastic. “Dat doet het water raar smaken. Je gebruikt dus beter een kleien variant”, vertelt ze ons. “Daarbij zet je ook best een brede, hoge schaal. Dan moeten ze zich niet bukken, en katten drinken meestal liever uit een groot bassin. Een vaas bijvoorbeeld.” Nog een top-tip van Bru: “Zet de waterschaal zo’n twintig centimeter van de muur, dan kunnen ze met hun rug naar de muur zitten en de omgeving in het oog houden.”

3. Tegen je been aanwrijven … en proberen omhoog kruipen

Cat Gif Page

Je kent het wel: als je binnenkomt fleemt je kat tegen je benen aan tot je bijna over jezelf struikelt, eigenlijk is dat pure liefde. “Het is alleszins een teken dat je kat blij is om je te zien”, zegt Bru. “Maar in eerste instantie doen ze dat om feromonen aan je door te geven. Zo communiceren ze aan zichzelf dat jij een veilige omgeving bent en dat ze iets leuks mogen verwachten.” Superleuk dus, eigenlijk krijg je een gigantische groene vlag op je lijf gezet. Wij zijn de safe zone. We wisten het wel.

4. Op je laptop gaan liggen, of op je cursus

Cat Gif Page

Je komt thuis, je zit neer, slaat je laptop open en … daar is de kat. Hoe komt dat toch? Het is alleszins niet omdat ze je van je werk willen houden. “Eigenlijk is dat een groot misverstand tussen mensen en katten”, lacht Bru. “Als wij onze kat begroeten gaan we op hen af, maar dat komt op hen heel bedreigend over. Tegelijk zeggen katten hallo door hun flank of achterste te laten zien.” En, je had het al geraden, da’s precies het signaal dat wij geven als we ons over onze laptop of cursus buigen. Je kat wil dus helemaal geen Frans leren of door je Facebook scrollen, je hebt gewoon net in poezentermen “Hey!” gezegd.

5. If it fits … they sits of de kat-in-doos-move

Giphy

“Het grootste cadeau dat je een kat kan geven, is een schuildoos”, zegt de Felinova-consulente. “Katten hebben echt schuilplaatsen nodig, en ’t is niet omdat ze die dan even niet gebruiken dat je die moet wegdoen.” Qué? “Elke kat moet een schuilplaats hebben, liefst een doos met een paar gaten in, waar ze door kunnen kruipen. Een muisvormig gat is beter. Vanuit die doos kunnen ze dan de omgeving in de gaten houden.” Zet die doos ook op een ‘doorgangspunt’, een gang of in de living bijvoorbeeld, of zet er gewoon meer.

“Zodra je kat gewend is aan de doos, zal ze er misschien niet meer zo veel inkruipen. Da’s geen moment om ze weg te doen”, zegt Bru. “Want zo voelen ze zich veilig, als er gevaar komt, dan weten ze dat de doos er is. Als je die dan wegneemt, panikeert je kat weer.” Daarnaast is een doos lekker warm en een kleine ruimte, en katten hebben niet liever. Een kattenmandje is dus volledig overbodig: hou een verhuisdoos over.

6. Je kneden alsof je deeg bent

Giphy

Mensen met een schootkat weten dit: soms zet je poezie haar klauwtjes in je dijen en kneedt ze je alsof je deeg bent. Waarom eigenlijk? “Dat komt iets vaker voor bij katten die te vroeg van het nest weggehaald zijn”, zegt Anneleen aan newsmonkey. “Op acht tot twaalf weken halen ze op die manier melk bij de mama om zich te troosten, zo leren ze omgaan met frustratie. Als ze op acht weken worden weggehaald, leren ze dat niet echt af en doen ze dat dus bij hun mensen. Maar het is ook iets dat ze doen als ze heel blij zijn.”

7. Hun buik laten zien … om dan hun klauwtjes uit te testen

Giphy

“Je kat die haar buik laat zien, da’s een teken van absoluut vertrouwen”, zegt Bru. “Ze is dus echt op haar gemak, hoewel dat niet meteen wil zeggen dat ze geaaid willen worden. De meeste katten vinden aaien trouwens helemaal niet zo leuk want de vacht van een kat is heel gevoelig. Als je kat dus naar je klauwt, blijf er dan zeker af.”

8. Je voeten aanvallen

Giphy

Bru kan me niet precies uitleggen waarom sommige katten net voeten gaan aanvallen, maar op zich zijn katten wel jagers en dus is ‘voeten vangen’ eigenlijk niet abnormaal. “Katten moeten instinctief vier tot zes uur jagen per dag. Ze kunnen die reflex ook helemaal niet onderdrukken, vandaar dat we mensen afraden om hun katten met laserlichtjes te laten spelen. Zo vangen ze namelijk nooit hun prooi en da’s heel frustrerend.”

Maar katten zitten vaak een hele dag binnen, en als jij dan thuiskomt ben je het enige dat beweegt. “Dan schiet ook meteen hun jaaginstinct in gang, en dus kunnen ze naar jou springen”, legt Bru uit. Alweer een perfect normale reflex dus.

I Love Happy Cats

Ook gefascineerd door je katten en hun leuke, soms vreemde gedragingen? Anneleen Bru van Felinova bracht al twee boeken uit! Het eerste heet I love Happy Cats – Handleiding voor een gelukkige kat. Je kan ‘m hier kopen, bij Fnac of in de Standaard Boekhandel of MaxiZoo.

De kattenexpert bracht onlangs ook haar tweede boek uit! I Love Happy Cats Revolutie kan je hier kopen.

Meer
Lees meer...