Deze baby werd gedragen door allebei z’n mama’s: dit is hoe de wetenschap dat rondgekregen heeft

Deze baby werd gedragen door allebei z’n mama’s: dit is hoe de wetenschap dat rondgekregen heeft

De familie Coulter uit de Verenigde Staten heeft een medische primeur in hun armen: baby Coulter werd namelijk gedragen door allebei z’n mama’s. De twee vrouwen in het koppel hebben baby Stetson allebei gedragen met een techniek die nu voor het eerst bij een lesbisch koppel is toegepast. Maar hoe kan dat? 

Twee lesbische dames die samen een kindje krijgen: in België is de nieuwigheid er al wel af. Maar dé vraag die iedereen zich (stiekem) stelt: wie van de twee heeft het kindje nu ‘gedragen’? Een koppel uit de Verenigde Staten heeft de ultieme comeback en een medische primeur te pakken: allebei.

Dit is wanneer je aan kinderen moet beginnen als je er één, twee of drie wil.

Reciproke IVF

Even een kort woordje uitleg: veel (maar niet alle) lesbische koppels kiezen ervoor om via IVF hun gezin uit te breiden. Daarvoor worden eicellen geplukt uit één van de vrouwen en die worden bevrucht met donorzaad. De bevruchte eicellen worden op kweek gezet tot ze blastocysten zijn en worden na vijf dagen teruggeplant bij de vrouw die het kind voor de rest van de zwangerschap zal dragen. Slaagkans: ongeveer 1 op 3 per poging.

Een DNA-test voor je aan kinderen begint? De Gezondheidsraad zegt niet nee.

Bij reciproke IVF worden de eicellen uit één vrouw gehaald, terwijl de andere vrouw het embryootje de rest van de zwangerschap draagt. Voor veel lesbische koppels is dat dé manier om toch ‘samen’ een kindje te krijgen: zo heb je sowieso een biologische band met je nageslacht. Maar de Coulters gingen nog een stap verder, met een proces dat Effortless IVF heet.

Zwanger via IVF én op de natuurlijke weg … tegelijk.

Hoe kan je allebei de vrouwen laten dragen?

Bij Effortless IVF worden de bevruchte eicellen in een INVOcell ingebracht. Dat is een waterdichte incubator, waar wel gas en lucht doorkan. Die wordt dan bij de dragende vrouw ingebracht tot de blastocysten genoeg doorgedeeld zijn. Hetzelfde procédé als bij IVF, maar dan in het lichaam van de vrouw. Volgens de ontwikkelaars blijft de lichaamstemperatuur en omgeving van een vrouw de beste plaats om blastocysten te ontwikkelen.

In de Verenigde Staten zijn zo al verschillende kinderen geboren, maar de Coulters zijn het eerste lesbische koppel dat de techniek probeert. Met als gevolg hun zoontje Stetson, die nu vijf maanden oud is. Die werd eerst vijf dagen ‘gedragen’ door mama Bliss en vervolgens de rest van de negen maanden door mama Ashleigh.

Een beetje meer uitleg? Bekijk het hier.

iStock

Gesponsorde artikelen