Deze beschuldigende brief van klokkenluiders deed Meeuws (sp.a) de das om bij De Lijn 

Tom Meeuws (sp.a) zet geen stap opzij, en blijft namens de socialisten hun kopman in het kartel Samen. “We gaan niet meedoen aan de moddercampagne die nu volop bezig is”, zo klinkt het. Alleen, daarmee zijn de feiten niet weg. Z’n ontslag bij De Lijn in 2015 ging niet over “strategische meningsverschillen”, zoals hij zegt. Een brief bewijst dat er veel meer aan de hand was. 

Het is deze brief, die op 20 maart 2015 gestuurd werd door een groepje klokkenluiders uit Antwerpen, die de bal aan het rollen bracht voor Tom Meeuws. De brief kwam binnen bij de directeur-generaal van De Lijn, Roger Kesteloot, maar ook bij de voorzitter en ondervoorzitter van de Raad van Bestuur, en de personeelsdirecteur.

Want deze medewerkers van De Lijn maakten zich grote zorgen over het gedrag van hun directeur, Tom Meeuws. “Na lang aarzelen willen we langs deze weg onze bezorgdheid over de toekomst van onze entiteit overmaken. Onze boodschap is in het belang van de De Lijn, maar wij kunnen met onze zorgen niet terecht bij onze directeur.”

De klokkenluiders, die volgens onze bronnen ook de steun hadden van ACOD, de socialistische overheidsvakbond, schetsten het contrast tussen de hele stevige besparingen die ze opgelegd kregen door de Vlaamse overheid en de manier waarop in hun afdeling geld over de balk werd gegooid.

“Wat wij niet begrijpen is dat er nu wel opeens veel geld is voor feesten. De laatste twee nieuwjaarsrecepties in de Roma in Borgerhout waren, dat geven wij toe, fantastisch. Velen van ons hebben een bijzondere band met deze zaal, sommigen zijn er zelf vrijwilliger. Maar wat moeten die feesten niet hebben gekost?”, vragen de briefschrijvers zich af. “Hoe rijmt u dit met al die besparingen op het aanbod en het personeel?”

“Wij lazen in de Gazet van Antwerpen dat op 18 april De Lijn trakteert op een groot volksfeest in Borgerhout. Wij konden een document bemachtigen: dit gaat meer dan een half miljoen euro kosten. Kan dit zomaar? Keurt U en de Raad van Bestuur dit goed?”, zo schrijven de klokkenluiders verder.

Feest in de Roma kostte uiteindelijk 549.900 euro: een steuntje in de rug aan een bevriende vzw?

Dat groot volksfeest werd uiteindelijk door diezelfde Roma georganiseerd. Dat kostte uiteindelijk liefst 549.900 euro, een waanzinnig hoog bedrag. Voor velen was dit dan ook een constructie die een bevriende vzw een extra steun in de rug moest geven.

Ook in het andere dossier, dat van Gazet van Antwerpen, lieten de klokkenluiders zich horen. “Onze directeur staat regelmatig in de krant. Maar nu blijkt dat deze ‘interesse’ betaald is: 100.000 euro. Kan dit zomaar?”

In bijlage voegden de klokkenluiders ook de overeenkomst met de Roma en de bestelbonnen van Gazet van Antwerpen toe. Daaruit bleek dat Meeuws de regels over aanbestedingen overtrad bij De Lijn en z’n eigen raad van bestuur en CEO om de tuin leidde. De Lijn is een openbare maatschappij, en de regels voor uitgaven zijn daarbij streng: elke factuur boven de 67.000 euro mag enkel beslist worden door de raad van bestuur en de CEO.

Maar in 2014 sloot Meeuws dat bewuste contract af met de Gazet van Antwerpen, voor een reclamecampagne van De Lijn voor de tram. En dat bedrag was 100.000 euro, maar door de factuur in drie te splitsen, met 45.000, 42.000 en 13.000 euro, viel elke controle weg.

vrt

Sp.a en dus ook Samen blijven zo bijzonder kwetsbaar

Dat Meeuws nu aanblijft, omdat de lokale afdeling z’n ontslag weigert, blijft hem kwetsbaar maken. En bij uitbreiding heel de lijst ‘Samen’. Dat Wouter Van Besien (Groen), de kopman van Samen gisteren live in Terzake het ontslag van Meeuws aankondigde, terwijl die dan even later zelf voor de camera’s zijn ontslag kwam intrekken, maakt de zaak extra pijnlijk. Het leiderschap van Van Besien komt zo stevig onder vuur.

Want de vragen over het dossier blijven. Politieke waarnemers wijzen erop dat Meeuws jarenlang de ‘fixer’ was van zijn partij, de man die dit soort zaken regelde, waarbij bevriende vzw’s financieel ondersteund werden. Maar dat maakt hem kwetsbaar, nu hij van de achterkamers van de partij verhuisd is naar een rol als boegbeeld. Het is niet uitgesloten dat er straks nog meer naar buiten komt over de Antwerpse sp.a-voorzitter.

vtm
Meer
Lees meer...