Deze excentrieke Chinees wil de NYT kopen

De meest extravagante miljardair van China wil de New York Times kopen. Hoewel de hoofdredacteur van de Amerikaanse krant ontkent dat de krant te koop staat, beweert Chen Guangbiao dat de onderhandelingen bezig zijn. Maar wie is die man eigenlijk?

560 miljoen euro, zoveel heeft de 42-jarige Guangbiao al verdiend met zijn afbraak- en recyclagebedrijf. De rijkste man van China is hij niet, maar wel diegene die de meeste aandacht krijgt. En dat heeft hij eigenlijk allemaal aan zichzelf te danken. Hij staat namelijk bekend om zijn stunts, waarbij hij zijn rijkdom en generositeit graag in de verf zet.

Bergen geld en blikjes lucht

Na de zware aardbeving in Sichuan in 2008 doneerde hij maar liefst 15 miljoen dollar, bestemd voor de heropbouw van het rampgebied. In ruil moesten hij de slachtoffers wel poseren met het geld dat ze van hem gekregen hadden. Nadat bij anti-Japanse rellen een dikke veertig wagens beschadigd geraakt waren, kocht hij voor de slachtoffers nieuwe wagens, van Chinese makelij. Bij het afleveren van de auto’s sprong hij in een limoengroen pak op de daken van de wagens, die voor de gelegenheid met rood tapijt bekleed waren.

Met kerst twee jaar geleden stuurde hij een foto de wereld in waarop hij te zien was tussen voor 231 miljoen dollar geldbriefjes. Naar aanleiding van die foto kreeg hij de belastingdienst op zijn dak. Zijn bedrijf maakte namelijk al zes jaar op rij verlies en toch kon hij pronken met al dat geld. En toen Peking onlangs vol smog hing, verkocht hij lucht in blikjes met zijn gezicht op. De lucht was verkrijgbaar in verschillende smaakjes, waaronder ‘Pristine Tibet’ en ‘Post-industrial Taiwan’.

The Grey Lady

En nu heeft hij dus zijn zinnen gezet op de New York Times, hoewel die niet te koop is. Guangbiao wil The Grey Lady naar eigen zeggen vooral in handen hebben opdat er eindelijk correcte berichtgeving over China in zal verschijnen. Hij beweert een afspraak te hebben met de bazen, maar de woordvoerder van de krant ontkent dat. “If we act in sincerity and good faith, I believe the Times chairman will change his way of thinking“, zegt Guangbiao. Als hij de krant niet kan kopen, zal hij ook tevreden zijn met een meerderheidsparticipatie. En als dat niet zou lukken, zou hij zelfs overwegen om ”mindere” media te kopen, zoals CNN, The Washington Post (onlangs gekocht door de CEO van Amazon) of The Wall Street Journal.

Guangbiao heeft trouwens een geschiedenis met de Times. In 2012, nadat Japan de Senkaku-eilanden nationaliseerde, kocht hij een grote advertentie waarin hij de VS vroeg om de Japanse zet te veroordelen: “How would Americans feel, and what would America do, if Japan announced that Hawaii was its territory?” En in augustus liet hij een advertentie plaatsen waarin hij de Japanse premier vroeg om de controversiële Yasukuni-schrijn niet te bezoeken.

EPA

Censuur

Sinds The New York Times in 2012 een rapport publiceerde waarin de rijkdom van de voormalige Chinese premier Wen Jibao uit de doeken gedaan werd, is de website van de krant trouwens geblokkeerd in het land. Verschillende NYT-journalisten kunnen ook geen visum krijgen om het land binnen te geraken.