Deze infografiek toont welke talen het meest gesproken worden in de wereld (en door wie)

Wist je dat er vandaag de dag (minstens) 7.102 gekende talen worden gesproken op onze aardbol? 23 daarvan zijn elks voor meer dan vijftig miljoen mensen de moedertaal. Diezelfde 23 talen zijn ook nog eens een landstaal voor 4,1 miljard mensen, dat is meer dan de helft van de wereldbevolking. Onderstaande infografiek brengt in beeld welke 23 talen dat zijn, waar ter wereld ze overal gesproken worden en door wie.

Volgens de meest recente tellingen leven er momenteel zo’n 7,2 miljard mensen op de wereld. Voor deze studie werd de data van 6,3 miljard mensen verzameld en gebruikt. Behoorlijk representatief dus.

South China Morning Post

Chinees op kop

4,1 miljard mensen spreken minstens één van de 23 meest gesproken talen ter wereld. Chinees is zoals je ziet de meest gesproken taal (gesproken door bijna 1,2 miljard mensen, nvdr.). Dat is niet echt verwonderlijk, gezien het feit dat China met ruim 1,3 miljard inwoners het land met het grootste bevolkingsaantal ter wereld is. Chinees is bovendien een macrotaal met verschillende vertakkingen en dialecten, zoals het Mandarijns of het Kantonees, die buiten in China ook in verschillende andere Aziatische landen als Maleisië, Taiwan of de Filipijnen wordt gesproken.

Spaans is na Chinees de meest gesproken taal met een aanzienlijk pak minder native speakers. 399 miljoen mensen spreken Spaans. Uiteraard in Spanje zelf (gesproken door 38 miljoen mensen), maar ook in de VS (34 miljoen) en veel Zuid- en Centraal-Amerikaanse landen als Mexico (103), Argentinië (39), Colombia (41) en Venezuela (26) wordt door miljoenen mensen Spaans gesproken.

Engels vervolledigt zoals je zou verwachten de top drie met 355 miljoen mensen die de taal spreken. Het gros daarvan zit in de VS (225 miljoen) en de UK (55 miljoen). Ook in Canada (19) en Australië (15) is Engels een veelgesproken taal. Dat Engels qua aantal sprekers slechts op een derde plaats komt, geeft een vertekend beeld. Globaal gezien is Engels wel nog altijd veruit de populairste taal.

SCMP

Engels als wereldtaal

Hoewel Chinees er bovenuit steekt qua aantal sprekers, wordt de taal in “maar” 33 landen gesproken. Engels is veruit de meest wijdverspreide taal. In liefst 110 landen is Engels of de moedertaal of een landstaal. Arabisch is de op één na meest verspreide taal (gesproken in 60 landen), gevolgd door Frans (51), Chinees (33) en Spaans (31).

Dat Spaans, Frans en vooral Engels in zo veel landen gesproken wordt heeft alles te maken met het imperialistische verleden van die landen. Wie naar Nederlands op zoek is in deze grafiek trouwens, bespaar je de moeite. België vind je enkel terug onder Frans, omdat we hier met 3,9 miljoen Franstaligen zitten.

Voor de echte talenknobbels

En als je dacht dat we in België al veel talen spraken: think again! Hieronder zie je een lijst van zestig landen met het aantal (nog levende) talen dat in die landen actief als moedertaal wordt gesproken. Bij onze noorderburen bijvoorbeeld worden naast Nederlands zo’n 40 verschillende moedertalen gesproken. In de UK en Frankrijk zijn dat er 56 verschillende. Maar dat is peanuts als je vergelijkt met China bijvoorbeeld: daar spreekt men 300 verschillende moedertalen! In de VS en India meer dan 400 en in Indonesië zelfs 707. Papoea-Nieuw-Guinea spant de kroon: in dit relatief kleine land worden maar liefst 839 verschillende talen gesproken! Probeer die als toerist maar eens onder de knie te krijgen!

Van talen leren gesproken: dat Engels nog steeds de overheersende wereldtaal is blijkt nog maar eens uit deze statistieken. Engels is wereldwijd de populairste taal om te leren, met naar schatting 1.5 miljard mensen die de taal actief leren. Een groot verschil met Frans, de op één na populairste taal om te leren, waar “maar” 82 miljoen mensen zich aan wagen. Chinees, dat nu serieus aan het opkomen is als wereldtaal door de evolutie van China tot grote wereldmacht, telt 30 miljoen mensen die de taal leren.

SCMP
SCMP
HIER kan je de infografiek nog eens in volledige grootte en hoge resolutie bekijken.