Deze natuurfenomenen zie je niet iedere dag

De eigenaars van het National Corvette Museum trokken deze week grote ogen toen ze ontdekten dat een zinkgat een groot aantal van hun antieke auto’s had opgeslokt. Zinkgaten komen in bepaalde delen van de wereld meer voor dan op andere plaatsen, maar het blijft een indrukwekkend fenomeen. Ook de onderstaande natuurfenomenen spreken tot de verbeelding.

Vuurregenboog

Wanneer hoge wolken, die doorgaans met een groot aantal ijskristallen gevuld zijn, vanuit de juiste hoek door het zonlicht geraakt worden, ontstaan er horizontale regenbogen. In de Verenigde Staten kan dit fenomeen af en toe waargenomen worden, terwijl een Europeaan dit bijna nooit te zien krijgt.

IJsstalactiet

Een ijsstalactiet wordt gevormd wanneer een extreem koude zoutwaterstroom in contact komt met oceaanwater. Wanneer het gevormde ijs naar de bodem zakt – aangezien ijs zwaarder is dan water – bevriest alles er rond, inclusief de vissen die toevallig in de buurt zwemmen. 

Supercel

Een supercel is de grootst mogelijke onweersbui. Door bepaalde fenomenen kan de bui urenlang blijven hangen en soms uitgroeien tot een tornado. Er zijn ook gevallen bekend van een supercel die zich in tweeën splitste, waarbij iedere helft in de tegenovergestelde richting vertrok. De ramp op het Pukkelpopfestival in 2011 is een voorbeeld van een supercel.

Penitentes

Om deze ijspriemen tegen te komen moet je naar de hoogvlaktes van de Andes. De priemen kunnen variëren in grootte van enkele centimeters tot meer dan vijf meter. De penitentes, die zijn vernoemd naar een Spaanse broederorde die hoge punthoeden droegen, werden voor het eerst beschreven door Charles Darwin in 1835.

Vulkaanbliksem

Wanneer stukjes as, ijs en steen in een rookpluim uit een vulkaan voor statische elektriciteit zorgen, krijg je vulkanische bliksem. Het is een fenomeen dat vooral prachtige beelden oplevert voor degenen die er getuige mogen van zijn.

Sneeuwdonuts

Zoals je als kind je eigen sneeuwballen rolde, heeft de natuur ook zijn eigen rolsysteem. Wanneer de temperatuur net perfect is, neemt vallende of weggewaaide sneeuw andere sneeuw met zich mee waardoor je hetzelfde effect krijgt als uit je kindertijd. Soms valt het midden uit deze grote sneeuwballen en krijg de donutvorm.

Mammatuswolken

Wanneer je naar de hemel kijkt en je honderden wattenstaafjes naast elkaar lijkt te zien, dan is de kans groot dat er zich mammatuswolken gevormd hebben. De wolken kunnen opduiken na zware stormen en verspreiden zich over vlaktes van meer dan 100 vierkante kilometer.

Blauwe gaten

Een zinkgat onder water die honderden meters diep kunnen zijn. Ze vallen op door het donkerblauwe water in de diepe kern en het lichtblauwe water aan de zijkanten waar het water minder diep is. De blauwe gaten bevatten weinig leven, maar vormen een goede voedingsbodem voor bacteriën. Het diepste blauwe gat bevindt zich in Italië en is 392 meter diep. Ook in Australië, Belize en op de Bahama’s zijn ze terug te vinden.

Bewegende rotsen

In de Racetrack Playa-woestijn in Californië bevinden zich stenen die om de twee à drie jaar bewegen zonder de hulp van mensen of dieren. Wetenschappers zijn al bijna honderd jaar aan het onderzoeken wat die stenen uit zichzelf doen bewegen, maar tasten nog steeds in het donker. De stenen laten een spoor achter, maar de sporen verschillen naar gelang ze een gladde of ruwe onderkant hebben.

Meer
Lees meer...