Deze statistieken over wijn zullen je verbazen (zeker als je uit Frankrijk komt)

Waar wonen de grootste wijndrinkers ter wereld? In Frankrijk? Fout! En waar drinken ze het vaakst schuimwijn? Opnieuw in Frankrijk? Weer fout! Een jaarlijkse studie van de wijnindustrie klinkt misschien niet zo interessant, tot je aan het lezen gaat. Dit zijn enkele opmerkelijke cijfers en weetjes over een jaar wijn drinken.

We vonden de cijfers in The Wall Street Journal en zij hebben ze dan weer van International Wine & Spirit Research, een Londense organisatie gespecialiseerd in drankonderzoek. De cijfers behandelen het jaar 2013.

1. Er zijn 3,2 miljard dozen wijn geproduceerd.

Dat zijn omgerekend 38,4 miljard flessen wijn.

2. Rode wijn is met voorsprong het populairst.

Liefst 54 procent van de geproduceerde wijn is rood. Daarnaast is 37 procent witte wijn en een kleine minderheid van 9 procent is rosé.

3. De Fransen drinken veel wijn, maar de Amerikanen doen beter.

Oké, ze zijn met een pak meer dan de Fransen en per persoon zouden onze buren het dus veel beter doen, maar de meeste wijn wordt wel in de VS geconsumeerd. In totaal 339 miljoen dozen, tegenover 296 miljoen in Frankrijk. Het podium wordt uiteraard vervolledigd door de Italianen met 288 miljoen. Duitsland volgt met 274 miljoen en China sluipt de top vijf binnen met 144 miljoen.

4. Maar ook per persoon staan de Fransen niet op één.

Dit cijfer zegt natuurlijk het meest over wie de grootste wijndrinkers ter wereld zijn. De Verenigde Staten komen dan zelfs niet meer in de top vijf uit. Maar Frankrijk moet nu de duimen leggen voor de Italianen. Zwitserland staat op drie, gevolgd door Portugal en Oostenrijk.

5. En de Franse wijnmarkt is ook minder waard.

De Amerikaanse marktwaarde ligt hoger dan die van Frankrijk. En opvallend is dat de Britten steeds meer in wijn beginnen te investeren, vermoedelijk voldoende om de komende jaren de Fransen nog een plaats achteruit te duwen.

6. De Duitsers houden het meest van schuimwijn.

Bubbels lusten we allemaal graag, maar als we naar de wereldwijde consumptie kijken, dan springen de Duitsers plots naar de kop. Ze dronken liefst 46 miljoen dozen leeg. Nummer twee is… andermaal Frankrijk met 30 miljoen. Rusland vult het podium met 26 miljoen, niet moeilijk aangezien Champagne altijd een grote afzetmarkt heeft in Rusland.

7. Europa zal steeds minder wijn consumeren.

Daar is onze veranderende levensstijl voor verantwoordelijk. Campagnes tegen dronken rijden hebben hun invloed op ons drinkgedrag en daardoor gaan we ook echt minder consumeren.

8. De Chinezen zijn op komst.

Zoals met iedere statistiek moeten we vaststellen dat China een serieuze inhaalbeweging heeft ingezet. Tussen 2009 en 2013 groeide de wijnconsumptie er met 69 procent. Nu voorspellen ze voor de komende vier jaar weer een groei van 25 procent. We mogen dus besluiten dat de wijnindustrie zich geen zorgen over de toekomst hoeft te maken.

Meer
Lees meer...