Een tiener uit Kentucky die beweerde dat ze tweette vanuit haar slimme koelkast, zal toch op haar woorden moeten terugkomen. Want wat blijkt: dat blijkt echt wel om een hoax te gaan. Al houdt ze er ongetwijfeld een pak followers aan over.
The internet of things: het is een mooi concept. Je koelkast bestelt je boodschappen, Amazon zoekt in je agenda of je tijd hebt om iets te ontvangen: de voorbeelden en mogelijkheden zijn legio. Maar kan je met je slimme koelkast ook een tweet sturen? Een tiener uit Kentucky beweerde van wel, maar ’t lijkt er sterk op dat ze vooral op zoek was naar aandacht.
Wie is Dorothy, het meisje dat tweette vanop haar koelkast?
Dorothy, een tiener uit Kentucky, heeft haar zomer grotendeels op Twitter gespendeerd, dat zegt ze tenminste in haar tweets. Haar moeder is ’t daar duidelijk niet mee eens en nam, volgens Dorothy, haar telefoon af. Wat moet een milennial dan? Een ander smart toestel hacken natuurlijk.
Momo: hoax of challenge? Wij leggen het uit.
In het geval van Dorothy is het gezin van de tiener duidelijk gezegend met meer slimme toestellen dan de gemiddelde MediaMarkt. Eerst was de Nintendo 3DS aan de beurt. Ze voegt er nog #ACNL (Animal Crossing: New Leaf, een spel aan toe). Prima, Twitter juicht voor de het initiatief van anarchistische geest van deze jonge, sterke, koppige vrouw.
Maar de moeder van Dorothy is blijkbaar ook niet van gisteren en neemt haar account even over (hoe durft ze?) om te laten weten dat Dorothy nu echt zal stoppen met tweeten. Plottwist.
De wanhopige, van de wereld afgesloten Dorothy schakelt vervolgens over naar de Nintendo Wii U. En dan naar, als u nog mee bent, beste lezer, de LG Smart koelkast van haar ouders. Een slimme koelkast. Voor Twitter. Wat een held! Het verhaal gaat wild, viraal, de fame waar Dorothy altijd al van gedroomd had, wordt werkelijkheid. Ze wordt zelfs geïnterviewd door New York Magazine.
Mooie hoax
Het is een prachtig voorbeeld van millennial culture, onze smart-toekomst, hoe het Internet of things een feit is geworden en vooral … vooral van fake news eigenlijk. Of het ruikt tenminste naar een hoax.
Teleurstelling na teleurstelling: ook de eerste virale video ooit is een hoax.
Checken journalisten dan hun bronnen niet? Jawel hoor, alleen was de basis voor dit verhaaltje behoorlijk eenvoudig. Twitter deelt namelijk de locatie van je tweet, kijk maar op de afbeelding hieronder.
Alleen, zo blijkt uit onderzoek van Buzzfeed, die tags kan je écht makkelijk faken. Reddit was snel mee met de mogelijke hoax. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze het ook echt gefaked had.
Niet zó’n slimme frigo
Alleen, beste lezer, is er één probleempje. LG, de maker van de zogezegde tweetende koelkast, heeft géén toestellen in zijn gamma die dàt specifieke trucje kunnen. LG bevestigde aan Buzzfeed wel dat er koelkasten zijn met wifi, maar dan zou je ook een app moeten hebben die de link legt. Aangezien die niet bestaat, is het hele verhaaltje een hoax.
Helaas, pindakaas. Je frigo kan je smartphone nog niet vervangen.