Momo Challenge: een hoax of echt gevaarlijk?

De Momo Challenge is terug van weggeweest. Na maanden stilte is de challenge, waarbij een fictief figuur jongeren verplicht om bepaalde dingen te doen en ze tot zelfmoord zou drijven, terug. Deze keer duikt het figuurtje op in kindervideo’s op YouTube, maar is het wel echt zo gevaarlijk als er soms gezegd wordt?

Je hebt er waarschijnlijk wel al van gehoord: de “levensgevaarlijke” Momo Challenge. Een fictief personage, genaamd Momo, daagt jongeren uit om opdrachten te doen, waarbij het dreigt met persoonlijke informatie. Er zijn verhalen over jongeren die zelfmoord pleegden als gevolg van deze challenge, maar hoeveel daarvan waar is, is onduidelijk.

WhatsApp

Deze zomer dook Momo voor het eerst op, toen kwam aan het licht dat het fictieve figuur jongeren via WhatsApp uitdaagde voor verschillende challenges. Daarbij dreigde het figuurtje om persoonlijke informatie van de jongeren te verspreiden, want Momo zou “alles” weten.

Al snel deden verhalen de ronde over jongeren die aan zelfverminking deden of zelfs zelfmoord pleegden als gevolg van deze Momo Challenge, waardoor de challenge wereldwijd onder de aandacht kwam. Maar uiteindelijk kon de politie geen enkele zelfmoord rechtstreeks linken aan de Momo Challenge. Daardoor doofde deze challenge al snel weer uit. Tot hij recent weer opdook.

YouTube

Deze keer is Momo niet te vinden op WhatsApp, maar duikt ze op in YouTubevideo’s. Daarbij gaat het vooral om video’s gericht aan jonge kinderen, zoals Peppa Pig en Fortnite. Maar hierbij zou het om niet meer gaan dan een simpele jumpscare.

Er zijn namelijk nog steeds geen zelfmoorden gelinkt aan de Momo Challenge en er zijn ook geen meldingen geweest van kinderen die bedreigd worden door Momo op WhatsApp. Wel probeert YouTube de video’s waarin Momo opduikt op te sporen en de advertenties voor deze video’s uit te schakelen, waardoor er met deze video’s dus geen geld verdiend kan worden en waardoor de makers ervan hun interesse zouden verliezen.

Hoax

Kortom is de Momo Challenge dus niets meer dan een hoax, die probeert om paniek te zaaien bij ouders. Er zijn geen links te vinden met zelfmoord of zelfverminking en de challenge zit deze keer niet op WhatsApp en heeft dus geen direct contact met jongeren.

Maar het blijft natuurlijk wel eng voor jonge kinderen die plots het hoofd van Momo zien opduiken in hun favoriete tekenfilm. Maar meer dan een kort schrikmoment zal het dus niet zijn.

Meer
Lees meer...