Diervriendelijk imago Iers rundvlees blijkt dikke onzin

In de reclamefilmpjes voor Iers rundvlees krijgen we vrolijk grazende beesten te zien die schijnbaar erg gelukkig zijn op het idyllische Ierse platteland. Maar vergeet dat plaatje. Wie denkt z’n geweten te sussen door Iers rundvlees te kopen, is eraan voor de moeite.

Er blijkt heel veel mis te zijn met de leefomstandigheden van Iers rundvee, concludeert dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier na undercoverbezoeken aan dertien boerderijen in Ierland.

In de winter van 2017 en 2018 bezocht een undercover onderzoeksteam dertien Ierse rundveehouderijen. De selecte steekproef is gehouden onder boerderijen met betonnen roostervloeren in twee regio’s waar veel runderen worden gehouden. Alle dertien boeren gaven toestemming om (onder begeleiding) de stallen te betreden en foto’s te maken. Zes boeren gaven aan het SBLAS-keurmerk te dragen.

Negentig procent van het Ierse rundvlees dat in het buitenland verkocht wordt, valt onder het SBLAS-keurmerk, verbonden aan de Ierse staatsorganisatie Bord Bia.

Dramatische condities

Bijna alle bezochte stallen waren bevuild, soms in sterke mate. Dit vergroot de kans op klauwinfecties en kreupelheid. Soms stonden de dieren zelfs tot over hun hoeven in de mest. Op alle boerderijen waren runderen te zien met kale plekken, waarschijnlijk een gevolg van aangekoekte mest of een infectie. Acht van de dertien bezochte stallen waren bomvol. In een geval was sprake van sterk vermagerde runderen en had een dier zichtbare verwondingen. Eén veehouder gaf aan zijn dieren het hele jaar door binnen te houden.

Twee boeren gaven toe dat ze hun stieren onverdoofd castreerden. Zeven boeren onthoornden hun dieren zonder verdoving.

Nagenoeg alle Belgische supermarktketens verkopen Iers rundvlees. Ierland exporteerde in 2016 voor zo’n 2,4 miljard euro 535.000 ton rundvlees. Het product heeft een diervriendelijk imago, omdat de dieren in reclame-uitingen vaak vrolijk grazend in een weiland worden getoond. Maar de omstandigheden waarin de dieren werkelijk leven zijn slechter dan die voor runderen in onze contreien, concluderen de onderzoekers.

Meer
Lees meer...