Digitale betalingen stijgen in Europa: Ook België volgt


In het kort

  • Digitale betalingen worden steeds populairder in heel Europa, met een daling in het gebruik van contant geld.
  • In België is het aantal contante transacties gedaald tot 39 procent en slechts 15 procent van de Belgen geeft de voorkeur aan contant geld als primair betaalmiddel.
  • De banksector zet zich in om de toegang tot contant geld te behouden.

Digitale betalingen in opmars in Europa

Digitale betalingen worden steeds populairder terwijl het gebruik van contant geld in Europa en België blijft dalen. Deze trend wordt bevestigd door een recente studie van de Europese Centrale Bank (ECB).

Ondanks deze verschuiving in het consumentengedrag blijft de banksector zich inzetten om de toegang tot contant geld voor alle burgers te garanderen. Dit houdt ook in dat het netwerk van geldautomaten moet worden aangepast aan de veranderende behoeften.

België

De Belgen vertrouwen steeds meer op digitale betaalmethodes voor hun dagelijkse transacties, wat een afspiegeling is van de trends in heel Europa. Hoewel er nog steeds een fundamentele behoefte is aan contant geld als betaalmiddel, blijft het gebruik ervan in België afnemen. Volgens de studie van de ECB over betaalgedrag is het aantal contante transacties gedaald tot 39 procent. België behoort, samen met landen als Nederland, Finland en Luxemburg, tot de groep van Europese landen waar contant geld het minst wordt gebruikt. Dit is een aanzienlijke daling ten opzichte van de 45 procent in 2022 en de 57 procent drie jaar eerder.

Bovendien verkiest slechts 15 procent van de Belgen contant geld als primair betaalmiddel, een van de laagste percentages in Europa. Dit cijfer lag dichter bij 20 procent in de vorige studie, wat wijst op een verdere daling van de voorkeur voor contant geld onder Belgen voor dagelijkse transacties.

Meer
Lees meer...