Disney+ annuleert ‘The Acolyte’ na amper één seizoen

The Acolyte op Disney+ krijgt geen tweede seizoen. Dat heeft producent Lucasfilm zojuist beslist. Die beslissing is best opvallend, aangezien het eerste seizoen eindigde met een cliffhanger. De reeks kreeg achter ook veel kritiek en kon op onvoldoende kijkers rekenen.

The Acolyte, van de hand van Leslye Headland, toont de opkomst van de Sith. De reeks speelt zich zo’n honderd jaar af voor de gebeurtenissen in Star Wars: The Phantom Menace. Opvallend is dat de serie met onder andere heel veel internationale acteurs zoals Manny Jacinto en Lee Jung-jae een zeer diverse cast heeft.

Kritiek

Daardoor kwam The Acolyte in het middenpunt te staan van de aangaande cultuuroorlog die al enige tijd bezig is onder fans van Star Wars. Een deel van het fandom vond deze reeks veel te “woke” en vindt dat ze op bepaalde zaken te veel afwijkt van het bestaande canon.

Zo werd The Acolyte het slachtoffer van zogenaamde reviewbomben. Daarbij geven tegenstanders de serie bewust een zeer lage score. Dat zorgde ervoor dat de reeks op IMDb amper 4,1 op 10 heeft en op Rotten Tomatoes een publieksscore van 18 procent. Op die laatste site scoren de recensenten wel 78 procent.

Enorm budget

Al deze kritiek had ook zijn invloed op de kijkcijfers van The Acolyte op Disney+. Na de première daalden die namelijk snel. Daarmee zou het de slechtst bekeken Star Wars-serie op Disney+ zijn.

Die slechte kijkcijfers stonden in schril contrast met het enorme budget dat voorzien was voor de reeks. De acht afleveringen van het eerste seizoen kostten samen 180 miljoen dollar (162,5 miljoen euro). Dat hoge budget was altijd een risico, aangezien de reeks geen rechtstreekse connectie heeft met bestaande films of populaire series. Daardoor doen er ook geen bekende bestaande personages in mee. Deze risico van Lucasfilm is dus fout uitgedraaid, waardoor er nu vroegtijdig de stekker wordt uitgetrokken.

Meer
Lees meer...