Disney en Pixar worden aangeklaagd vanwege ‘Toy Story 4’-personage Duke Caboom

Amerikaans animatiebedrijf Pixar en haar moederbedrijf Disney zijn aangeklaagd omdat ze hun Toy Story 4-personage Duke Caboom zouden hebben gebaseerd op stuntman Evel Knievel. De legendarische stuntman overleed in 2007 aan een longziekte.

Een bedrijf genaamd K&K Promotions klaagde de bedrijven aan. De baas van het bedrijf Kelly Knievel, zoon van de stuntman, zegt dat hij alle rechten van zijn vader bezit. Knievel zegt dat Disney geen enkele goedkeuring kreeg om zijn vader als inspiratie te gebruiken. 

Schadevergoeding

Ook beweerde K&K Promotions dat Disney alle werknemers had opgelegd om de naam van Evel Knievel niet uit te spreken tijdens interviews. Het bedrijf denkt ook dat Disney hetzelfde deed met Toy Story 4-figuur Forky. Die zou sterk lijken op een spork, een lepel en vork in één.

Een ander deel van de rechtszaak is dat Disney en Pixar een grote hoeveelheid merchandise heeft gemaakt rond de film Toy Story 4 waarbij ook Duke Caboom massaal verkocht wordt. En daar verdient Disney pakken geld mee. Daarom wil K&K Promotions nu een grote schadevergoeding vragen aan de rechter.

Best scorende film

Toy Story 4 is een Amerikaanse animatiefilm in de Toy Story-franchise. In deze films komt speelgoed tot leven in de afwezigheid van mensen. In de vierde film zien we alle poppen, zoals Woody en Buzz Lightyear, weer terug. Maar Andy, de eigenaar van het speelgoed, is ondertussen te oud geworden en geeft zijn collectie door aan Bonnie. 

De 4-jarige maakt van een plastic vorkje haar nieuwe favoriete speeltje, Forky. Tijdens een uitstapje verdwijnt Forky spoorloos en Woody zet alles op alles om Bonnie’s favoriete pop terug te halen. En Duke Caboom helpt hem daarbij. Toen de film in juni 2019 in de zalen kwam, verdiende Disney zo’n 1.073 miljard dollar (zo’n 918 miljoen euro). Daardoor is het de best scorende film in de franchise.

Evel Knievel

Het poppetje Duke Caboom zou volgens Kelly Knivel gebaseerd zijn op de bekende stuntman Evel Knievel. Hij was een Amerikaanse stuntman, vooral bekend om zijn sprongen over een lange afstand op zijn motor. In 1967 sprong Knievel 50 meter ver over de Caesar’s Fountain in Las Vegas. Met deze sprong werd hij wereldberoemd, maar belandde door deze stunt een maand in coma.

De stuntman stond ook bekend voor zijn kenmerkende jumpsuit met rood, wit en blauw. In 1980 stopte Knievel met z’n extreme stunts, waardoor beelden van de waaghals enorm gewild waren. Vlak voor de stuntman stopte, lanceerde hij nog eigen speelgoed waarvan er miljoenen van verkocht zouden zijn aan verschillende bedrijven.

Meer
Lees meer...