Zuid-Koreaanse Disney+-reeks ‘Snowdrop’ wordt niet afgevoerd, oordeelt rechtbank

De nieuwe Zuid-Koreaanse reeks Snowdrop zorgde al voor heel wat ophef in z’n thuisland. Meer dan 350.000 Koreanen ondertekenden een petitie om de reeks af te voeren. Maar nu heeft de rechter beslist dat de reeks gewoon verder uitgezonden kan worden.

De rechtbank van Seoul heeft beslist dat de nieuwe Zuid-Koreaanse serie Snowdrop zoals gepland uitgezonden kan worden. De reeks vindt plaats tijdens de prodemocratische protesten in Zuid-Korea in de jaren 80, waarbij heel wat mensen om het leven kwamen. De Koreaanse kijkers vonden het respectloos om een romantisch drama te maken rond die donkere pagina uit de Zuid-Koreaanse geschiedenis en hekelde ook enkele van de personages.

Snowdrop

Snowdrop kwam al in opspraak nog voor de eerste aflevering uitgezonden was. Uit de korte inhoud bleek namelijk al dat de reeks zich afspeelde in 1987, toen er felle protesten aan de gang waren tegen het huidige regime. Het mannelijke hoofdpersonage Im Soo-ho (Jung Hae-in) doet zich daarbij voor als een prodemocratische student, maar is eigenlijk een Noord-Koreaanse spion. Dit zorgde voor veel ophef in Zuid-Korea aangezien de autoritaire Zuid-Koreaanse president Chun Doo-hwan, die regeerde van 1980 tot 1988, beweerde dat de democratie gebouwd is door Noord-Koreaanse spionnen die zich voordeden als prodemocratische activisten. Een theorie die de reeks dus lijkt te volgen.

Daarnaast kwam er ook kritiek op het personage Lee Kang-moo (Jang Seung-jo). Hij is een agent van het Agency for National Security Planning (ANSP). Deze groepering heeft echt bestaan onder president Chun en diende als geheime dienst van het regime om tegenstanders op te sporen en hen te doen verdwijnen. In de reeks wordt deze groepering echter als positief voorgesteld, wat volgens veel Koreanen historisch incorrect is en zelfs een verheerlijking van de wanpraktijken tijdens de dictatuur is.

Hierdoor wilden heel wat Zuid-Koreanen de productie van de reeks tegenhouden, maar hun protest kreeg geen gehoor en de reeks werd toch verdergezet. Eerder deze maand werden de eerste afleveringen uitgezonden op de Zuid-Koreaanse zender JTBC. Dit zorgde voor nieuw protest, waarbij een nieuwe petitie met de vraag om Snowdrop af te voeren meer dan 350.000 handtekeningen kreeg.

Niet afgevoerd

De burgerbeweging The Declaration of Global Citizen trok daarop naar de rechtbank met de vraag om de reeks af te voeren. Ze waren van mening dat “Snowdrop het Agency for National Security Planning (ANSP) in een positief licht stelde en dat dat de foute waarden van geweld door de staat goedkeurde”.

De rechtbank stelde echter dat “zelfs als Snowdrop gebaseerd is op een vervormd beeld van de geschiedenis, het moeilijk is om te geloven dat het publiek deze content blindelings zal aanvaarden”. “Het is ook moeilijk om te oordelen dat de uitzending van Snowdrop de rechten van de groep op een directe manier schaadt.” Daardoor zal de reeks, waarvan tot nu toe vijf afleveringen uitgezonden zijn, zoals gepland verder uitgezonden worden. Op dit moment is de reeks enkel te zien op de Zuid-Koreaanse zender JTBC, maar later zal hij wereldwijd te zien zijn via Disney+.

Bekijk hier de trailer voor Snowdrop:

https://youtu.be/6CD_ndTXqSQ

Heb je nog geen abonnement op Disney+? Klik hier en bespaar 15 procent op een jaarabonnement.

Meer
Lees meer...