Wordt ‘Snowdrop’, eerste Koreaanse reeks van Disney+, al na 2 afleveringen afgevoerd? Petitie krijgt meer dan 300.000 handtekeningen

Na het gigantische succes van Squid Game op Netflix, is nu ook de eerste K-drama van Disney+ verschenen. Maar Snowdrop kreeg in Zuid-Korea te maken met een storm van kritiek en die lijkt nu zelfs uit te draaien op een boycot van de streamingdienst. Dit is waarom de Zuid-Koreanen zo boos zijn over Snowdrop.

De eerste afleveringen van de Zuid-Koreaanse reeks Snowdrop zijn nog maar net uitgezonden, maar de reeks kan nu mogelijk al afgevoerd worden. Heel wat Koreanen zijn namelijk niet te spreken over het plot en de personages uit de reeks.

Snowdrop

https://youtu.be/PiF7oEjAMRQ

Snowdrop speelt zich af in 1987. Op dat moment waren er in Zuid-Korea grote protesten aan de gang tegen het autoritaire regime. Door de protesten werden in december 1987 voor de eerste keer democratische verkiezingen gehouden in Zuid-Korea. De reeks volgt studenten Im Soo-ho (Jung Hae-in) en Eun Young-ro (Kim Ji-soo) en hun ontluikende romance. Maar uiteindelijk blijkt dat Soo-ho niet is wie hij op het eerste zicht leek te zijn.

Er werd vooral naar de reeks uitgekeken omdat het het acteerdebuut is van Kim Ji-soo van de populaire K-popgroep Blackpink. Daarnaast is het ook het eerste K-drama die exclusief te bekijken is op Disney+.

Controverse

In maart dit jaar kwam er voor de eerste keer kritiek op Snowdrop. Toen waren delen van het plot van de reeks en enkele omschrijvingen van de personages gelekt. Daaruit bleek dat de hoofdrolspeler eigenlijk een Noord-Koreaanse spion is die doet alsof hij een pro-democratische Zuid-Koreaanse student is. Hij wil door die cover-up Zuid-Korea infiltreren om chaos en politieke instabiliteit te veroorzaken.

Het verhaal speelt zich af in de jaren 80, in de periode waarin de Zuid-Koreaanse democratische republiek ontstaan is. De autoritaire Zuid-Koreaanse president Chun Doo-hwan, die regeerde van 1980 tot 1988, beweerde dat die democratie gebouwd is door Noord-Koreaanse spionnen die zich voordeden als prodemocratische activisten. Dit verhaal wordt dus gevolgd in de reeks aangezien het hoofdpersonage inderdaad een Noord-Koreaanse spion is.

Daarnaast kwam er ook kritiek op het personage Lee Kang-moo (Jang Seung-jo). Hij is een agent van het Agency for National Security Planning (ANSP). Deze groepering heeft echt bestaan onder president Chun en diende als geheime dienst van het regime om tegenstanders op te sporen en hen te doen verdwijnen. In de reeks wordt deze groepering echter als positief voorgesteld, wat volgens veel Koreanen historisch incorrect is en zelfs een verheerlijking van de wanpraktijken tijdens de dictatuur is. “Er zijn nog steeds slachtoffers in leven die lijden onder de folteringen die hen zijn aangedaan door het spionageagentschap. Zij vechten nog steeds voor hun eer en compensatie. Het drama trekt de geschiedenis en de democratie in het belachelijke. Stop de productie van de serie en bied je verontschuldigingen aan”, schreef een van de ontzette Koreanen.

Tot slot hekelden velen het feit dat de vrouwelijke hoofdrolspeelster de naam Eun Young-cho kreeg wat volgens hen een verwijzing is naar de bestaande prodemocratische activiste Chun Young-cho.

Eerste reactie JTBC

JTBC, de zender die de reeks in Zuid-Korea uitzendt, reageerde al in maart op de controverse. “Het drama is geen verdraaiing van de prodemocratische beweging noch is het een verheerlijking van het Agency for National Security Planning. Het is een zwarte komedie die een satire vormt van de politieke situatie tussen de twee Koreaanse landen onder de autoritaire regering in de jaren 80. Het is ook een romantisch drama dat twee jonge mensen toont die hun liefde opofferen.”

Een paar dagen later volgde nog een statement van de zender. “Snowdrop speelt zich af rond de presidentsverkiezingen van 1987 en is geen drama over de prodemocratische beweging. Het gaat om een fictief verhaal over het militaire regime, ANSP, en anderen die op dat moment aan de macht waren die botsten met het Noord-Koreaanse dictatorschap en een plan maakten om hun macht terug te winnen. Het personage Lee Kang-moo is een man van principes die zijn rug keerde naar de corrupte organisatie en doet wat hij denkt dat juist is.” Het statement besloot met de belofte dat de naam van het hoofdpersonage veranderd zou worden. In de uiteindelijke reeks heet ze dan ook Chun Young-ro.

Eerste reactie Blauwe Huis

In maart werd ook al een officiële petitie ingediend om de productie van de serie stop te zetten. De petitie werd door meer dan 226.000 mensen ondertekend en werd ingediend bij het Koreaanse Blauwe Huis. Elke petitie met meer dan 200.000 handtekeningen moet besproken worden door de regering in het Blauwe Huis.

Op 14 mei 2021 kwam de regering met een officiële reactie. Die stelde dat de regering niet zal ingrijpen bij de productie van de reeks. Ze willen namelijk niet ingaan tegen de vrijheid van expressie zoals vastgelegd in de Zuid-Koreaanse omroepwet. Maar het Blauwe Huis benadrukte ook dat het de controverse rond de reeks zal blijven opvolgen om na te gaan of er inderdaad sprake is van een “overdadige verdraaiing van de geschiedenis”.

Nieuwe controverse

Na die reactie van het Blauwe Huis was de storm rond de reeks even gaan liggen. Maar toen de eerste afleveringen van de reeks dit weekend werden uitgezonden, ging de molen weer aan het draaien. Opnieuw werd een petitie gestart om de uitzending tegen te houden. Die petitie kreeg al meer dan 326.000 handtekeningen en zal dus voorgelegd worden aan het Blauwe Huis. Daarnaast stuurden ook al honderden kijkers een klacht naar de Korea Communications Standards Commission (KCSC) en wordt er ook opgeroepen om geen gebruik meer te maken van Disney+ tot de reeks verwijderd wordt van de streamingdienst. Verschillende bedrijven trokken ook al hun sponsordeals met de reeks in omdat ze er niet mee geassocieerd wilden worden. Ze deelden ook al hun verontschuldigingen omdat ze aanvankelijk de reeks wel steunden. JTBC moet ook al actief comments blokkeren onder de pagina van de reeks aangezien er te veel negatieve reacties komen.

Verschillende organisaties, die werden opgericht voor de slachtoffers van het ANSP, reageerden ook al op de reeks. Zo schreef een vertegenwoordiger van de Park Jong-cheol Memorial Foundation: “De drie assen van de staatsmacht voerden destijds het geweld van de regering tegen de mensen uit. Dit gebeurde systematisch. De marteling en het geweld werden gebruikt als controlemiddel door angst te zaaien in het dagelijkse leven van mensen. Geweld en marteling schaden een persoon in z’n waardigheid en creëren gevoelens van angst en vernedering. Die littekens kunnen niet worden hersteld. Ik durf niet eens te praten over de details uit angst dat ik de oude wonden van de slachtoffers opnieuw zal openen. Snowdrop vormt een herinnering aan de geschiedenis en het gaat hier om een vertekening en zelfs een belediging.” De Park Jong-cheol Memorial Foundation werd opgericht ter nagedachtenis van Park Jong-cheol. Hij was een student in 1987 en werd door de ANSP gefolterd tot hij overleed.

Ook de Lee Han-yeol Memorial Foundation reageerde al op de reeks. Zij omschrijven Snowdrop als een belediging voor Lee Han-yeol en de ontelbare burgers die hun jeugd opgaven. Noord-Korea verbinden met de prodemocratische beweging is zowel een belediging als een verdraaiing van de realiteit. Lee Han-yeol overleed ook tijdens de protesten nadat hij geraakt werd door een blik traangas dat door een regeringsagent naar hem werd gegooid. De foto waarop hij door een vriend gedragen wordt, werd een symbool van de protesten.

Tegenreactie

Fans van de reeks, die vooral de fans van Blackpink zijn, hebben een tegenreactie op poten gezet. Ook zij stelden een officiële petitie op, maar dan om de reeks verder te zetten. Die petitie heeft nu iets meer dan 4.000 handtekeningen.

Ook namen ze al contact op met de Lee Han-yeol Memorial Foundation en verspreidden ze het nummer van die organisatie zodat ook anderen zouden bellen naar de organisatie om hun frustratie te uiten.

JBTC reageert opnieuw

Door de nieuwe golf van kritiek heeft JBTC opnieuw gereageerd. “De gebeurtenissen in Snowdrop spelen zich af tijdens de presidentsverkiezingen tijdens het militaire regime. In deze achtergrond gaat het om een fictief verhaal dat toont dat de autoriteiten hun krachten moeten bundelen met het Noord-Koreaanse regime om aan de macht te blijven. Snowdrop toont de persoonlijke verhalen van zij die gebruikt en opgeofferd werden door de autoriteiten. Er is in de serie geen spion die de democratische beweging aanvoert.”

“De meeste misverstanden rond de ‘verdraaiing van de geschiedenis en de minachting van de prodemocratische beweging zullen in de loop van de reeks uitgeklaard worden.” De zender zegt wel dat het wil luisteren naar de verschillende stemmen en een open debat wil houden in het chatvenster op hun website.

JBTC is dus niet van plan om de uitzending van de reeks stop te zetten, maar het Blauwe Huis moet zich nog (opnieuw) over de zaak buigen.

Meer
Lees meer...