Dit dorp in Italië haalt al jaren elektriciteit uit magma!

Geschreven met input van Pricewise

In deze eeuw zijn we hard op weg de steenkolencentrales richting vergetelheid te innoveren. We willen alleen nog groene stroom. Uit zon, wind en water. Zelfs uit apparaten op sportscholen en vloeren van speeltuinen. Maar uit magma, dat zich dicht onder het aardoppervlak bevindt? In Larderello (Italië) doen ze dit al sinds 2012. 

Apocalyptische taferelen

2012, het jaar dat de aarde zou vergaan en dat de mensheid er de brui aan zou geven. Althans, dat was na 2000 het eerste jaar waarin groot onheil werd voorspeld. Aan onheil geen gebrek helaas, maar niet in de vorm van apocalyptische taferelen. De aarde barstte niet open of zo. Sterker nog, die loeihete, dreigende magma die we in rampenfilms voorbij zien drijven, wordt uitgerekend sinds dat jaar gebruikt in een dorpje in de Italiaanse regio Toscane. Je weet wel, die mooie streek waar het jubileumjaar van Wie is de Mol werd gevierd. 

Vulkaan en aardplaten

Onder Toscane ontmoeten twee aardplaten elkaar: de Noord-Afrikaanse en de Euraziatische. Niet dat dit veel thermische onrust geeft in deze streek: de vulkaan van Larderello houdt zich al bijna acht eeuwen stil. Maar de magma bevindt zich nogal dicht onder het aardoppervlak. De warmte hiervan, die op de bodem slaat, wordt tegenwoordig gebruikt om stroom op te wekken. Kost niks. Vergelijk energie vanuit deze situatie gerust met die van de zon of een stuwmeer, want vanuit Larderello wordt genoeg stroom opgewekt om een miljoen woningen van elektriciteit te voorzien. 

Ooit begonnen met vijf gloeilampen

De geschiedenis van deze vorm van energie opwekken voert nog verder. Al in 1904 wekte Piero Ginori-Conti, in samenwerking met de universiteit van Pisa, genoeg stroom op om vijf gloeilampen te doen branden. Simpelweg door de geothermische waterdamp te gebruiken voor de dynamo van een stoommachine. Je moet er maar op komen. Het was de wereldprimeur van de zogenaamde geothermische energie, ook wel aangeduid als aardwarmte. In 1913 was de eerste duurzame geothermische energiecentrale zelfs een feit! Tot diep in de regio waren er aansluitingen die via kilometerslange kabels contact maakten. Dat is dus ruim een eeuw geleden. 

Wereldleider

De centrale werd het slachtoffer van bombardementen in de Tweede Wereldoorlog, maar toen die ellende achter de rug was bouwde men het geheel met succes weer op. In 1962 werd Italië de erkende wereldleider op het gebied van geothermische energie. Het gold als voorbeeld voor IJsland, Nieuw-Zeeland, Japan en de Verenigde Staten. En nog steeds is men in dit deel van Toscane innovatief bezig met aardwarmte. Meer weten? Ga tijdens je volgende vakantie in Toscane eens langs bij het Geothermisch Museum in Larderello. 

Meer
Lees meer...