Dit is hoelang je wekelijks moet sporten om langer te leven

Dit is hoelang je wekelijks moet sporten om langer te leven

We weten allemaal dat sport en beweging essentieel zijn voor een gezonde levensstijl. Maar hoe vaak moet je  nu precies sporten per week om er gezondheidsvoordelen van te ondervinden? En maakt het uit welke sport je beoefent? Onderzoekers aan de McMaster Universiteit bogen zich over deze kwestie en komen nu met het verlossende antwoord.

Volgens de resultaten van de langdurige studie blijkt het eigenlijk wel mee te vallen: dagelijks een halfuur bewegen is optimaal, maar 150 minuten per week volstaan zelfs al voor een positief effect op je gezondheid.

Bovendien hoef je niet intensief te sporten; elke vorm van beweging telt, gaande van het gras afrijden over huishoudelijk werk tot naar het werk fietsen. Als je maar uit je zetel komt en beweegt, daar komt het dus op neer.

Internationale studie bij 130.000 mensen

Voor de Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) studie aan de McMaster Universiteit werden tussen 2003 en 2010 meer dan 130.000 mensen uit 17 verschillende landen opgevolgd. De proefpersonen beantwoordden vragen over hun fysieke activiteiten, medische voorgeschiedenis, bloeddruk, grootte en gewicht, levensstijl en inkomsten. Zes tot negen jaar later werden ze fysiek onderzocht, en op die manier konden onder andere de cardiovasculaire gegevens in kaart worden gebracht.

Op basis van deze gegevens concludeerden de onderzoekers dat wie wekelijks minimaal 150 minuten beweegt 28% minder kans heeft om te overlijden, en 20% minder kans op hartziektes. Wie nog veel meer beweegt (750 minuten of meer per week) heeft zelfs 36% minder kans om te sterven.

Je hoeft niet naar de sportschool te trekken

Eerdere studies focusten meestal op rijkere landen waar mensen vooral sporten in hun vrije tijd. In deze studie namen ook proefpersonen uit landen met lagere inkomens deel, waardoor de onderzoekers konden concluderen dat niet alleen intensieve sportlessen meetellen als ‘beweging’. Ook met de fiets of te voet naar het werk, een fysieke job of huishoudelijk werk worden gezien als beweging en zorgen voor gunstige effecten op je gezondheid.

Tips om voldoende te bewegen

De resultaten van de onderzoekers komen overeen met de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) om wekelijks 150 minuten te bewegen aan matige intensiteit. Daarnaast adviseert de WGO ook om tweemaal per week spierversterkende oefeningen te doen.

Lig je liever in je zetel dan te bewegen? Dan hebben we hier enkele tips om de doelstelling van 150 minuten per week makkelijker te halen:

Beweeg tijdens je lunchpauze: In plaats van een halfuur in een duffe kantine te zitten, kan je beter een wandeling maken in de buurt. Je maakt je hoofd leeg én hebt je beweging gehad: win-win!

Halveer je tijd voor televisie: Ja, een extra aflevering van je favoriete serie is verleidelijk. Maar misschien kan je een aflevering vervangen door wat beweging? Door zelfs maar half zoveel aandacht te besteden aan je lichaam en je gezondheid als aan Netflix gaat je gezondheid er al drastisch op vooruit.

Verplaatsingen = bewegen: Je kan bewegen gemakkelijk incorporeren in je leven door vaker de fiets te nemen dan de auto. Of stap een halte vroeger van de bus, neem de trap in plaats van de lift, …

Zoek een sportmaatje: Alles wat leuk is, is leuker met twee. Zoek dus een vriend of vriendin om samen mee te sporten of te bewegen. Zo kunnen jullie elkaar oppeppen als je er een keertje geen zin in hebt. Jullie gezondheid zal jullie dankbaar zijn.

Gesponsorde artikelen