Op een boogscheut van Abu Dhabi, in de Verenigde Arabische Emiraten, wordt sinds 2006 heel ambitieus gebouwd aan de stad van de toekomst. Masdar City – masdar is Arabisch voor ‘bron’- heeft namelijk een donkergroene voetafdruk. Dat wil zeggen dat de stad géén CO2 uitstoot, géén afval produceert én ze volledig aangedreven wordt door hernieuwbare zonne-energie. Primeur: ze is de eerste, en voorlopig enige, milieuvriendelijke stad die volledig op zonne-energie zal functioneren.
En daarmee zijn we nog niet aan het einde van het lijstje met technologische hoogstandjes. De stadsstructuur, een combinatie van moderne technologie en oude Arabische architectuur, is zo gebouwd dat het wind kan opvangen. Die wind moet helpen om de stad koel te houden tijdens de extreem hete zomermaanden. Op het dak van de stad doen ze er dan weer alles aan om diezelfde hitte op te vangen via 5000 meter aan fotovoltaïsche installaties. Daarmee wordt de hele stad van energie voorzien.
Nog een uniek aspect van Masdar City is de opbouw van de stadsstructuur. De stad is gebouwd rond het Masdar Instituut van Wetenschap en Technologie, een onderzoeksfaciliteit die zich richt op energie en duurzaamheid. Het instituut moedigt innovatie en ondernemerschap aan, want alles in de stad draait om klimaatbescherming en het besparen van grondstoffen.
De stad, ontwikkeld door Foster + Partners, heeft grote ambities: een neutrale CO2-balans, geen uitstoot van verontreinigende stoffen en afval tout court, zelfvoorzienend in energie. Het zal nog even duren voor dit project, met een geschatte kostprijs van zo’n 22 miljard, volledig afgewerkt is. De eerste pioniers zijn intussen al wel aangekomen, want sinds vorig jaar zijn de eerste woonwijken af. Een uitbreiding tot 40.000 inwoners zal naar alle waarschijnlijkheid nog wel tot 2025 op zich laten wachten. In dat jaar zou de stad ‘af’ moeten zijn.
De trend is gezet
Masdar City mag dan op veel vlakken uniek zijn, ze is niet de enige futuristische stad in de stellingen. Milieuvriendelijke steden overal ter wereld zijn up and coming. In Japan werken ze aan de ontwikkeling van Fujisawa Sustainable Smart Town, groen én disaster-proof. Een gelijkaardige eco-stad Songdo, in aanbouw in Zuid-Korea, kost zo’n 25 biljoen dollar. Die stad is uniek doordat alle aanwezige informatiesystemen (overheid, commercieel, medisch en residentieel) data delen via computers die automatisch ingebouwd zijn in huizen, kantoren en straten. Een concept dat in het Westen controversieel is, omdat het aanleiding geeft tot bezorgdheid over privacy en controle. In Azië zien ze daar echter geen graten in, integendeel, het is een opportuniteit om hun technologische superioriteit te tonen én investeerders aan te trekken.
Nu is het nog wachten tot de rest van de wereld deze ‘ecologische steden’ ontdekt. Hier kan je alvast een kijkje nemen in Masdar City:
Bron: The Plaid Zebra