Dit is waarom heel wat sociale mediaprofielen tegenwoordig blauw kleuren

Je hebt er waarschijnlijk wel al een paar gezien. Profielen op Instagram, Twitter of Facebook die plots een blauw vlak hebben als profielfoto. Da’s natuurlijk niet zomaar, maar het maakt deel uit van een beweging die aandacht vraagt voor de huidige situatie in Soedan.

Er is heel wat aan de hand in Soedan, maar daar is bitter weinig over geweten. En da’s niet zomaar. De Soedanese overheid heeft sociale media in het land geblokkeerd naar aanleiding van hevige protesten. Nieuws kan er amper naar buiten en weten hoe groot de schaal van de protesten en het aantal doden is, is bijna onmogelijk.

Soedan

Omar al-Bashir Sudan
GettyImages

De protesten in Soedan gingen van start op 6 april. Er wordt geprotesteerd tegen de leider Omar al-Bashir. Daarbij riep al-Bashir zijn leger op om te schieten op de demonstranten. De commandant van het leger weigerde en het leger stond sindsdien aan de kant van de burgers. Het leger slaagde erin om een staatsgreep te plegen en al-Bashir werd op 11 april afgezet. Maar dat was eigenlijk nog maar het begin van de protesten.

Maar die kregen ze niet. Het leger stopte de gesprekken met de burgerbeweging en de protesten werden gewelddadig en waren nu gericht tegen het leger. Daarop startte de burgerbeweging een vreedzame sit-in, waarmee ze opriepen tot menselijkheid en een betere leider. Maar op 3 juni was het onherroepelijk gedaan met de vreedzame protesten. Op die dag opende het leger het vuur op de demonstranten. Ze staken ook hun tenten in brand en verkrachtten tientallen vrouwen en mannen. Die dag kwamen er naar verluidt zo’n 120 mensen om het leven.

In de nasleep van deze feiten blokkeerde het leger de internettoegang van het land en werd Soedan elke dag een beetje meer afgesloten van de buitenwereld. Er is weinig geweten over de huidige situatie in het land en het is onduidelijk hoe het gesteld is met de inwoners.

#BlueforSudan

https://twitter.com/BalqisSidiqia/status/1140169173558915072

De beweging #BlueforSudan vraagt daarom aandacht voor deze situatie. De beweging roept op om je profielfoto te vervangen door een blauw vlak. Dit is als eerbetoon voor Mohamed Mattar, een van de slachtoffers van de militaire inval op 3 juni. Zijn lievelingskleur was blauw.

Mohamed Mattar was een 26-jarige ingenieur die neergeschoten werd toen hij tijdens de bloederige doortocht van het leger twee vrouwen wilde beschermen.

Meer
Lees meer...