Dit is waarom je festivalbandjes beter kan doorknippen na het festival

Dit is waarom je festivalbandjes beter kan doorknippen na het festival

Het gevoel van een vers festivalbandje kent iedereen wel. Velen zetten na het festival of concert de schaar erin, sommigen sparen ze. Professor Allison Cotell waarschuwt nu dat je ze beter gewoon kan doorknippen. “Als je die bandjes lange tijd draagt kunnen er door de duizenden bacteriën infecties en acute voedselvergiftigingen optreden”, zegt hij aan technologiesite Science Dump.

De festivalzomer is volop op gang getrokken door Rock Werchter. Maar er zitten nog heel wat festivals aan te komen. Denk maar aan Tomorrowland, Dour, Reggae Geel, Pukkelpop of de Lokerse Feesten.

Veel festival- en concertgangers houden maar wat graag een herinnering over aan de festivals door hun festivalbandje(s) om de pols te houden, en dat voor een lange tijd: dagen, maanden en zelfs jaren. Op die manier kan het na verloop van tijd kan het ‘onder die bandjes’ behoorlijk smerig en bacterieel worden door verschillende oorzaken: eten, koken, sporten, zweten, …

Professor Biologie aan de universiteit van het Engelse Surrey Allison Cotell heeft onderzoek gedaan naar hoe vatbaar festivalbandjes zijn voor microben. Voor z’n experiment volgde hij een festivalganger die twee armbandjes droeg tussen 2013 en 2015. En wat vond de professor? Wel, héél veel bacteriën. Bijna 9.000 micrococcus et 2.000 stafylokokken, vertelt hij aan de technologiesite Science Dump.

“Micrococcus komen voor in water en stof. Stafylokokken zijn normaal niet schadelijk, maar ze kunnen wel infecties en acute voedselvergiftigingen veroorzaken. Het is dan ook niet raadzaam om ze te dragen tijdens alles wat te maken heeft met gezondheid of voedselbereiding, omdat de kans groter wordt dat de bacteriën worden overgedragen”, geeft de professor aan. Conclusie, draag je festivalbandje tot maximaal een paar maanden daarna, neem vervolgens een schaar en knip letterlijk je banden met het festival door.

Zoals een fiets, je festivalbandjes aan de haak hangen

Gesponsorde artikelen