Dit moet je nog in Zwitserland doen voor het te laat is 

De Europese Unie neemt verdere stappen tegen Zwitserland. Na de beslissing om het Erasmusprogramma met Zwitserland op te schorten, heeft de Unie nu ook alle onderzoeksprogramma met land uitgesteld. Naarmate Europa zich verder tegen Zwitserland keert, sommen wij graag de dingen op die je moet bezoeken nu de grens nog volledig open is.

Bärengraben

In het hartje van Bern vind je de Berenput terug. De populaire toeristische attractie in de Zwiterse hoofdstad, wiens officieel dier een beer is, beslaat een oppervlakte van 6000m² in het oude stadsgedeelte en biedt al onderdak aan beren sinds het begin van de 16de eeuw. Je kan een bezoek brengen aan de put en voor de liefhebbers zijn er rondleidingen in het extra natuurreservaat langs de rivier Aare dat in 2009 werd aangelegd.

EPA

Schweizer National-Circus Knie

Het dorpje Rapperswil aan het meer van Zürich is al 200 jaar de thuishaven voor het Knie Circus. Het circus, dat opgericht werd door de familie Knie en nog steeds in hun handen is, stond lang bekend omwille van zijn wilde dieren. Zo konden toeschouwers een koorddansende olifant aanschouwen, maar zich ook vergapen aan witte neushoorns, tijgers, nijlpaarden en een giraf die Malik heette.

Sinds het gebruik van exotische dieren in circussen meer en meer onder vuur komt te liggen, spitst Circus Knie zich toe op clowns en acrobaten. Voor wie toch nog een dier wil zien, voorziet het circus kamelen, lama’s en vooral paarden. De familie Knie specialiseert zich in dressuur met Lippizanerpaarden.

EPA

Luzerner Fasnacht

Elk jaar worden de straten van Luzerne overspoeld door de meeste vreemde personages. Tegen het einde van de winter vieren de inwoners er hun jaarlijks festival waarbij chaos de norm is. Terwijl iedereen verkleed rondloopt, spelen de carnavalbands, de Guggenmusigen, door elkaar zodat er een kakofonie ontstaat waarop iedereen desondanks danst. Wie het carnaval wil bezoeken, moet de donderdag voor Aswoensdag richting Luzerne trekken. De dinsdag erop, bekend als Vette Dinsdag, vindt er een parade plaats met big bands die door al spelend door de straten trekken.

EPA

Der Bundesfeiertag

Wie tijdens de zomervakantie wil feesten, kan op 1 augustus richting Zwitserland trekken voor hun nationale feestdag. Zo is er een vuurwerkspektakel op de Rijn in Bazel en worden de 25-meter hoge watervallen in Schaffhausen speciaal verlicht voor deze feestdag.

Op de Ruetli, een bergweide in Seelisberg, wordt ieder jaar op deze dag de – voor de Zwitsers legendarische – Ruetlischwur-eed nagespeeld. Het is deze eed die ervoor zorgde dat het Zwitserland dat we vandaag kennen gevormd werd.

Wie in Zwitersland is op 1 augustus moet zeker ook de dichtstbijzijnde bakkerij binnenlopen. Ieder jaar wordt er enkel op die dag een August-Weggen-broodje gebakken. Het broodje heeft een kruis in het midden en doet daarmee aan de Zwitserse vlag denken.

EPA

Der Naturistenstieg

Het dorpje Appenzell in de Zwiterse Alpen haalde in 2009 de New York Times als populaire bestemming voor nudisten. De politie in Appenzell had een jongeman aangehouden die enkel met laarzen en een rugzak door de sneeuw aan het trekken was. De wet in Zwitserland voorziet echter geen verbod voor openbaar nudisme, waardoor de man al vlug terug zijn weg mocht hervatten. Het is een voorbeeld van een groeiend aantal nudisten die expres naar Zwitserland reist om er naakt in de bergen te wandelen. Of het even gezond als bevrijdend is, laten we graag aan de ervaringsdeskundigen over.

Der Säntis

Wanneer je dan toch – al dan niet naakt – in de bergen bent, kun je meteen ook een kijkje gaan nemen naar de Säntis. Dit is de hoogste berg in de Alpen en vanaf dit punt kun je maar liefst zes landen tegelijk zien: Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Liechtenstein en Zwitserland zelf. Op de nationale feestdag in 2009 was hier de grootste Zwitserse vlag ooit te bewonderen. De vlag was 120m² groot en woog 1.200 kilogram.

EPA
EPA

Montreux Jazz Festival

De cultuurliefhebbers kunnen ook gans het jaar terecht in Zwitserland, maar het is vooral het Jazz Festival in Montreux dat boven de rest uitstijgt. Het festival aan het meer van Geneve bestaat ondertussen al bijna vijftig jaar en biedt ieder jaar een zo breed mogelijke waaier aan verschillende muziekstijlen. De organisatoren van het festival kunnen een geschiedenis voorleggen die onder andere optredens bevat van Ella Fitzgerald, Bob Dylan, The Strokes, Pink Floyd en Nina Simone.

EPA
Meer
Lees meer...