Dit wil je echt niet weten wanneer je in een jacuzzi stapt

De zomer staat voor de deur, en dat betekent lange dagen en zwoele avonden, perfect om even uit te blazen in de jacuzzi. Maar zijn die bubbelbaden wel zo hygiënisch? The Huffington Post ging te rade bij twee experts, namelijk epidemologe Michele Hlavsa, hoofd van de afdeling gezond zwemmen van de Centers for Disease Control and Prevention, en Charles Gerba, een professor microbiologie en milieuonderzoek aan de Universiteit van Arizona. 

Hun opmerkingen zijn niet echt geruststellend, want je kan enkele vieze ziektes oplopen bij een plons in een bubbelbad. In tegenstelling tot bij een zwembad maakt de warme temperatuur van het water het moeilijker om bepaalde ziekteverwekkers te doden, legt Hlavsa uit. Daarnaast zit ook heel wat andere viezigheid in het water.

Uitslag

Een veelvoorkomende ziektemaker is Pseudomonas aeruginosa, in ziekenhuizen ook bekend als ziekenhuisbacterie, die kan leiden tot de infectie Pseudomonas folliculitis of kortweg ‘jacuzzi-uitslag’. Pseudomonas aeruginosa komt algemeen voor in water en grond, en vermenigvuldigt zich wanneer de hoeveelheid ontsmettingsmiddelen in het water afneemt. 

Wanneer die waarden opnieuw toenemen, verdwijnen de beestjes niet noodzakelijk. “Op dat moment blijven ze in het water en wachten ze tot de waarden opnieuw zakken om zich dan te vermenigvuldigen”, luidt het. “Mensen hebben de neiging om een tijdje in jacuzzi’s te zitten, zodat hun vel enige tijd wordt blootgesteld aan besmet water.”De uitslag volgt meestal de vorm van iemands zwemkledij en wordt gekenmerkt door jeukende plekken die zich ontwikkelen tot een hobbelige uitslag en ook blaren met etter kan doen ontstaan rond haarfollikels. De symptomen steken gewoonlijk de kop op zes tot 48 uur na de blootstelling, en verdwijnen doorgaans na zeven tot tien dagen. 
thinkstock (archieffoto)

Legionella

Terwijl bubbelbaduitslag meestal vanzelf verdwijnt zonder behandeling, is de potentieel fatale veteranenziekte of legionairsziekte van een ander kaliber. Dat is een soort longontsteking die veroorzaakt wordt door de legionellabacterie. Die komt voor in water, vooral in warm water, en kan worden ingeademd via de stoom of de mist die rond een besmette jacuzzi hangt. Vooral mensen ouder dan vijftig, rokers en personen met een verzwakt immuunsysteem zijn kwetsbaar. Legionella, dat zichzelf in het water op dezelfde manier beschermt als Pseudomomas aeruginosa, kan ook leiden tot een meer onschuldige ziekte, de griepachtige legionellagriep of pontiackoorts.

Iew!

Naast de pathogenen die op natuurlijke wijze in het water kunnen terechtkomen, besmetten mensen ook zelf het water wanneer ze in een jacuzzi glijden. “De gemiddelde badgast heeft ongeveer een tiende van een gram uitwerpselen in zijn gluteal fold, wat een mooi woord is voor bilspleet”, zegt Gerba. Dat betekent dat, wanneer je met nog vier anderen in een jacuzzi zit, “je een eetlepel stront in het bubbelbad hebt zitten”. En los van het feit dat dit nieuws niet bijzonder appetijtelijk is, loop je zonder een goede hoeveelheid ontsmettingsmiddelen het risico ziektes door te geven, zegt ze.

Urine en zweet

Alsof de menselijke uitwerpselen die per ongeluk in het water terechtkomen nog niet vies genoeg zijn, belandt ook een hoop menselijke viezigheid opzettelijk in het water waarvan je per ongeluk wel eens een slok in je mond krijgt. Een op de vijf Amerikanen zou in een bevraging hebben toegegeven wel eens de sluizen open te zetten in een zwembad, en terwijl dat niets zegt over de zieke geesten die zelfs in een jacuzzi urineren, is toch waakzaamheid geboden. En sowieso belandt ook zweet in het badwater.

Nu, wanneer urine en zweet in contact komen met chloor, veroorzaakt dat irriterende chlooramines die rode, brandende ogen veroorzaken tijdens het zwemmen. De stof kan ook je ademhaling prikkelen, zegt Hlavsa. “Het is erg belangrijk de jacuzzi niet te gebruiken als een toilet”, luidt haar goede raad. Chlooramines veroorzaken trouwens ook die ‘chloorgeur’, wat een alarmsignaal is voor een besmetting.

Het is daarom ook erg belangrijk je te wassen voor je in het bubbelbad gaat liggen, niet alleen voor het zweet aan je lijf, maar ook om producten als zonnecrème, schmink en andere huidcrèmes af te spoelen. Die ‘verbruiken’ immers ook het ontsmettingsmiddel, waardoor dat minder goed beestjes kan doden. “Wanneer drie mensen tegelijk in een jacuzzi springen zakt de hoeveelheid ontsmettingsmiddel”, zegt Gerba. Hij probeert daarom met zo weinig mogelijk mensen tegelijk in het bubbelbad te zitten, wat de nood aan ontsmettingsmiddel vermindert.

De oplossing

Liefhebbers van jacuzzi’s hoeven hun warme bubbels echter niet te laten. Ze kunnen gewoon hun voorzorgen nemen, zoals een set teststrookjes kopen bij een handel in zwembadtoebehoren. Die stop je in het water zodat je meteen kan zien of het veilig is voor je erin gaat, legt Hlavsa uit. “De strookjes veranderen van kleur en aan de hand van die verschillende kleuren kan je de verschillende soorten ontsmettingsmiddelen beoordelen,” luidt het. De jacuzzi moet verder gladde tegels hebben, geurloos zijn en een temperatuur hebben die niet hoger is dan 40 graden Celcius. En mocht je er na het lezen van dit artikel nog aan twijfelen: vermijd steeds water in je mond te krijgen. “Het is zoals alles”, zegt Hlavsa. “Je doet het gewoon op de gezondst mogelijke manier.”

Meer
Lees meer...