Dit wist je sowieso nog niet: zo kwamen grote merken als Starbucks aan hun naam

Een naam bedenken, het is geen makkelijke opdracht. Zeker niet als je van plan bent een succesvol bedrijf op te starten. Hier zijn alvast 9 manieren om tot een klinkende naam te komen:

1. Slimme woordcombinaties maken

Sony: De naam Sony is samengesteld uit het Latijnse woord voor geluid ‘sonus’ en het Amerikaanse slang ‘sonny’ wat zoveel betekent als ‘een slimme jongen’.

2. En daarmee geluk hebben

Lego: Lego is een combinatie van de Deense woorden ‘Leg Godt’, dat ‘goed spelen’ betekent. Lego is in het Latijn ook ‘ik stel samen’, maar dat zou enkel een toeval zijn. Je kan dus maar geluk hebben.

3. Rond je kijken

Adobe: De naam Adobe is eigenlijk de naam van de beek die achter het huis van oprichter John Warnock loopt. Het loont dus de moeite om af en toe eens uit het raam te kijken.

4. Of naar iemand anders kijken

Vijf.be

Starbucks: Volgens de ene is de koffieketen vernoemd naar het personage ‘Starbuck’ in Herman Nevilles boek ‘Moby Dick’. Volgens andere bronnen is de naam afkomstig van “Starbo” een plaatsje op een oude kaart. Soms is een bestaande naam uit een andere context een waar succes.

5. Niet articuleren

gifrific

Reddit: Je kan er niet naast kijken dat de naam Reddit afgeleid is van ‘Read it’. Maar als je dat naar het Latijn vertaalt, krijg je iets als ‘inleveren voor goedkeuring’. En laat dat nu precies zijn wat zij doen.

6. Of gewoon niet goed luisteren

Spotify: Daniel EK, CEO van Spotify, zat in zijn flat in Stockholm met zijn collega Martin te brainstormen over een goede naam. Ze zaten echter heen en weer te roepen tussen twee kamers. Zo kwam het dat Daniel één van Martin’s ideeën verkeerd verstaan had als ‘Spotify’. Na even googelen bleek die naam nog niet te bestaan en werd hij meteen geregistreerd. Achteraf schaamde Daniel zich een beetje voor deze uitleg en gaven ze er een draai aan door te zeggen dat het een samentrekking is van ‘spot’ en ‘identify’.

7. Exotisch proberen zijn

Häagen-Dazs: Hoewel Häagen-Dazs van oorsprong Amerikaans is, kreeg het ijs een buitenlands klinkende naam die kwaliteit en luxe moest uitstralen. Het bedrijf koos voor een Deense naam. Jammer genoeg gebruiken de Denen geen umlauten. Oeps!

8. Of gewoon kort willen zijn

Skype: De originele naam voor het populaire softwareprogramma was ‘Sky-peer-to-peer’. Dat was uiteraard veel te lang en dus werd de naam al snel afgekort naar ‘Skyper’ en later naar ‘Skype’. Simpel!

9. En anders iets totaal random nemen

newsmonkey: Hoe newsmonkey aan zijn naam kwam? Dat houden we lekker voor onszelf ;-)!

Een naam is pas echt van jou als je hem ook vastlegt bij een domeinnaamspecialist als Nomeo. Het neemt slechts enkele minuten van je tijd. Leg ‘m nu vast en je bent vertrokken!

Meer
Lees meer...