Dit zijn de 11 zotste voetbalstadions ter wereld

Voetbal is een feest en échte supporters beschouwen hun stadion als een goddelijke tempel. Hieronder vind je een lijst van de 11 zotste voetbalstadions ter wereld waar het ongelooflijk zalig is om eens een match mee te pikken:

1. Old Trafford in Manchester

The theatre of Dreams” is sinds 1910 de thuisbasis van Manchester United. Old Trafford is met een capaciteit van 76.000 mensen één van de grootste stadions in het Verenigd Koninkrijk. Sir Alex Ferguson, de bekendste trainer van Manchester United, heeft er zelfs zijn eigen standbeeld gekregen.

2. Santiago Bernabéu in Madrid

Dit is dé voetbaltempel van Real Madrid waarin helden zoals Luis Figo, Zinedine Zidane, Alfredo Di Stéfano en Christiano Ronaldo gespeeld hebben. In 1982 werd hier de WK-finale gespeeld en in 2010 de Champions Leaguefinale.

3. Wembley Stadium in Londen

Hier kunnen maar liefst 90.000 mensen naar een voetbalwedstrijd komen kijken. Het Wembleystadion wordt als de thuishaven van het internationale voetbal gezien. De WK-finale van 1966, de EK-finale van 1996 en 2 Champions Leaguefinales gingen hier door.

4. Maracaña in Rio de Janeiro

Maracaña is één van de mooiste stadions ter wereld, maar het zal altijd geassocieerd blijven met de Maracanaço in 1950. Toen verloor Brazilië de WK-finale van Uruguay en na het laatste fluitsignaal pleegde een bedroefde supporter zelfmoord en 3 anderen overleden aan een hartaanval.

5. Giuseppe Meazza of San Siro in Milaan

San Siro is de thuishaven van zowel AC als Inter Milan, wat toch wel opvallend is voor zo’n twee grote rivalen. Hierdoor heeft het stadion ook twee namen, maar de officiële naam is Stadio Guiseppe Meazza. Hier kunnen maar liefst 80.000 supporters binnen.

6. Soccer City in Johannesburg

In het stadion in Zuid-Afrika werd de WK-finale van 2010 tussen Nederland en Spanje gespeeld. Met ruim 94.700 plaatsen is het stadion één van de grootste ter wereld.

7. Allianz Arena in München

In 2005 ruilde Bayern München het Olympia Stadion voor dit hypermoderne exemplaar. De buitenkant van dit stadion is bedekt met panelen die van kleur kunnen veranderen. Hier werd het WK van 2006 gespeeld en in 2012 ging er de Champions Leaguefinale tussen Chelsea en Bayern München door. Na 120 minuten won Bayern van een ijzersterk Chelsea door het nemen van penalty’s.

8. Anfield Road in Liverpool

Sinds 1882 is dit de thuisbasis van Liverpool. Daarvoor was het 7 jaar lang Everton die de grasmat van Anfield Road bespeelde en laat dat nu net de grootste rivaal van Liverpool zijn. Everton heeft nu zelf een stadion op een boogscheut van Anfield. Je kent ongetwijfeld wel de tekst “You’ll Never Walk Alone” die de supporters maar al te graag meebrullen in deze tempel.

9. Camp Nou in Barcelona

Dit is de grootste voetbaltempel van Europa en kan net geen 100.000 toeschouwers ontvangen. Camp Nou is Catalaans voor ‘nieuw veld’ en vanaf de buitenkant ziet het stadion van FC Barcelona er helemaal niet spectaculair uit. Maar de sfeer binnenin het stadion is fenomenaal, zeker tijdens El Clásico tussen FC Barcelona en Real Madrid.

10. Het Arteveldestadion of Ghelamco Arena in Gent

Op 17 juli 2013 speelden de Buffalo’s hier hun openingswedstrijd tegen VfB Stuttgart en sindsdien is deze arena de thuisbasis van AA Gent. Het stadion werd verkozen tot mooiste stadion door de website stadiumdb.com en is ongetwijfeld het paradepaardje van België.

11. Het Vogelnest in Peking

Dit prachtige stadion werd speciaal voor de Olympische Spelen van 2008 gebouwd in de Chinese hoofdstad. De bekende kunstenaar Ai Weiwei ontwierp deze tempel waar een goede 80.000 toeschouwers hun ploeg naar de overwinning kunnen schreeuwen.

Naast het Artveldestadion heeft België er binnenkort misschien een andere voetbaltempel bij: het Eurostadium in Brussel.

Meer
Lees meer...