Dit zijn de vier grootste bedreigingen voor het internet

Er zijn een aantal grote bedreigingen voor de toekomst van het open en vrije internet. Dat staat in een rapport van onderzoeksgroep Pew, dat wel grotendeels positief is over de toekomst van het web. 

Voor het rapport ging Pew te rade bij 1.400 technologiekenners van over de hele wereld. Er werd een simpele ja/nee-vraag gesteld: “Zullen er tegen 2025 belangrijke, negatieve veranderingen of struikelblokken komen die de manier veranderen waarop mensen informatie bereiken en delen, in vergelijking met de manier waarop het web nu gebruikt wordt?” 35 procent van de respondenten antwoordde ‘ja’, 65 procent ziet het positiever in. Daarna werd gevraagd wat de grootste bedreigingen voor het open karakter van het web vormen, en dan kwamen er vier punten naar voor.

1. Bedreigen van ‘open web’

Het eerste probleem gaat over overheden die het open karakter van het internet bedreigen. Bijvoorbeeld Syrië haalde het volledige internet in het land offline in het midden van een revolutie, en China schermt zijn inwoners af van bepaalde sites door de zogenaamde Great Firewall. Volgens het rapport vallen zulke methodes steeds vaker voor, en zullen we waarschijnlijk dan ook meer blokkades, filters en opdelingen zien.

2. Internetspionage

Heel wat experten hebben hun bezorgdheid geuit over het gigantische en vergaande toezicht dat op het internet aanwezig is. Dat kan een afremmend effect hebben op free speech. Pew ziet privacy-inbreuken dan ook als de gevaarlijkste bedreiging voor het internet in 2014, en ziet weinig redenen om aan te nemen dat het in de komende jaren zal veranderen.

3. Commercialisatie van het internet

Het derde probleem is de commercialisatie van het internet. Hiertoe behoren onder andere de mogelijke ondergang van netneutraliteit, telecombedrijven die de toegang tot het net beperken en de omstreden overbescherming van copyrights. Er zijn te veel institutionele spelers die het voor de gewone mens moeilijk willen maken om informatie online te delen. Het gaat dan om eigenaars van intellectueel eigendom, rechtsorganisaties en veiligheidsdiensten, religieuze en culturele organisaties en politieke partijen.

4. Too much information

Het laatste probleem is waarschijnlijk het meest opmerkelijke. Het is momenteel soms moeilijk om door een gigantische hoeveelheid informatie nog de essentie te vinden, maar door te proberen het probleem van ’too much information’ op te lossen, kan misschien wel het tegenovergestelde bereikt worden. Een zee van informatie kan moeilijk zijn om door te navigeren, maar door er iets tegen te doen kan het delen van content gedwarsboomd worden.

Meer
Lees meer...