Donald Trump schuldig bevonden: Wat betekent dat voor zijn presidentscampagne?

Donald Trump is als eerste voormalige Amerikaanse president ooit schuldig bevonden aan strafrechtelijke aanklachten. Een jury in Manhattan oordeelde dat Trump 34 keer de wet overtrad in verband met de betaling van zwijggeld aan Stormy Daniels. Wat betekent deze veroordeling voor zijn politieke toekomst en presidentscampagne?

Afgelopen nacht werd Donald Trump schuldig bevonden aan 34 aanklachten wegens fraude in de zaak rond Stormy Daniels. Hij betaalde zwijggeld aan de pornoactrice en vervalste documenten om de betaling te verhullen. Dit maakt Trump de eerste voormalige president van de Verenigde Staten met een strafblad. De strafmaat wordt op 11 juli bekendgemaakt.

Presidentsverkiezingen

Hoewel Trump een gevangenisstraf van maximaal vier jaar riskeert, worden in soortgelijke zaken vaak boetes en voorwaardelijke straffen opgelegd. Tijdens de rechtszaak gaf de rechter al aan dat hij Trump liever niet naar de gevangenis ziet gaan tijdens de lopende presidentscampagne.

De wettelijke gevolgen van deze veroordeling zijn beperkt. De Amerikaanse grondwet verbiedt veroordeelden niet om presidentskandidaat te zijn. Trump behoudt ook zijn stemrecht omdat de zaak in de staat New York speelde, waar veroordeelden mogen stemmen. Zelfs als Trump op 5 november in de gevangenis zit, kan er nog op hem gestemd worden.

De feitelijke gevolgen kunnen echter groter zijn. Een peiling van Quinnipiac University toonde aan dat 6 procent van de huidige Trump-stemmers minder waarschijnlijk voor hem zal stemmen na zijn veroordeling. In een spannende verkiezing kan dit het verschil maken. Trump heeft al aangegeven dat hij de geldigheid van het juryverdict in twijfel trekt, wat kan bijdragen aan zijn campagne.

Beroep

Trumps advocaten bereiden zich voor op een beroep tegen de uitspraak. Volgens experts zijn er meerdere gronden voor beroep, wat kan betekenen dat de zaak jaren kan aanslepen. Als er beroep wordt aangetekend, zal er geen definitieve uitspraak zijn voor de presidentsverkiezingen van 5 november.

Hoewel de veroordeling van Donald Trump historisch is, blijven de wettelijke gevolgen beperkt. De feitelijke impact op zijn presidentscampagne moet nog blijken.

Meer
Lees meer...