Donald Trump schuldig bevonden in fraudezaak rond Stormy Daniels

Een jury in Manhattan heeft Donald Trump schuldig bevonden aan 34 aanklachten in de zaak rond zwijggeld aan Stormy Daniels. Trump is daarmee de eerste voormalige Amerikaanse president ooit die veroordeeld is voor een misdrijf. De strafmaat wordt op 11 juli bekendgemaakt.

De zaak draait om pornoactrice Stormy Daniels, geboren als Stephanie Clifford, met wie Donald Trump in 2006 een affaire zou hebben gehad. In 2016, twee weken voor de verkiezingen die hij uiteindelijk won, besloot Trump haar 130.000 dollar zwijggeld te betalen om haar verhaal uit de pers te houden.

Misbruik van campagnegeld

Het zwijggeld werd betaald uit campagnefondsen, met de hulp van Trumps advocaat Michael Cohen. Cohen zorgde voor de betaling en vervalste de boekhouding om het misbruik van campagnegeld te verhullen. In ruil hiervoor ontving Cohen 420.000 dollar van Trump onder de noemer “juridische kosten”.

Michael Cohen, die zich later tegen Trump keerde, was een van de belangrijkste getuigen in de zaak. Hij reageerde dan ook tevreden op de uitspraak van de jury, die een belangrijke stap betekende in de rechtsgang tegen zijn voormalige cliënt.

Vervalsing en verkiezingsfraude

Trump is niet rechtstreeks veroordeeld voor het betalen van zwijggeld, aangezien dit op zich niet verboden is. De veroordeling betreft echter de vervalsing van documenten en verkiezingsfraude. De doofpotoperatie zorgde ervoor dat de kiezer in 2016 cruciale informatie miste tijdens de presidentsverkiezingen. Dit zou mogelijk invloed hebben gehad op de uitslag, die in verschillende staten zeer nipt was.

Met deze uitspraak schrijft de zaak rond Stormy Daniels geschiedenis, niet alleen vanwege de betrokkenheid van een voormalige president, maar ook vanwege de bredere implicaties voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Meer
Lees meer...