Kanye’s privéschool Donda Academy aangeklaagd wegens racisme

Twee voormalige personeelsleden van Ye’s mysterieuze Donda Academy beweren in een rechtszaak dat de rapper, die voorheen bekend was als Kanye West, de leerlingen elke dag sushi als lunch gaf en weigerde chemische schoonmaakmiddelen te gebruiken. Dat zijn maar twee voorbeelden die op het lijstje met eigenaardige beschuldigingen staan.

Kanye West richtte in 2022 de Donda Academy op. Naar verluidt is het een privéschool in Zuid-Californië dat van leerlingen genieën kan maken. Maar heel rooskleurig is Donda Academy blijkbaar niet.

Geen geldig diploma

De school, die naar verluidt vereiste dat ouders geheimhoudingsverklaringen ondertekenden, is tot op heden nog niet geaccrediteerd. Dat betekent dat de leerlingen na het afstuderen geen geldig diploma kunnen ontvangen en hogescholen en universiteiten de diploma’s niet kunnen aanvaarden. Toch zijn er volgens de school 82 leerlingen ingeschreven.

Gekke regeltjes

Dat Kanye West raar uit de hoek kan komen, wisten we al. Toch gaan de beschuldigingen van de twee ex-personeelsleden Cecilia Hailey en Chekarey Byers nog een stapje verder. Volgens Brits magazine Page Six beweren de twee dat Ye verschillende gezondheids- en veiligheidsmaatregelen zou geschonden hebben en dat zij de enige zwarte vrouwen waren die daar werkten. De twee vrouwen verklaren dat zij in maart werden ontslagen nadat ze hadden geklaagd over de zogenaamde onveilige omstandigheden.

Sushi

Wat heel verbazingwekkend is, is het gerucht dat de leerlingen dagelijks sushi als middagmaal zouden krijgen. Naar verluidt betaalde Kanye 10.000 dollar (ofwel 9.160 euro) aan sushi per week. Zelf mochten de leerlingen geen eten of drinken meenemen van buitenaf (met uitzondering van water) en was sushi het enige dat ze kregen. Volgens Cecilia Hailey was er ook geen ontbijt op de school en moesten de leerlingen de sushi op de grond eten zonder bestek. Wie geen sushi lust, heeft pech. “Er waren zelfs jonge kinderen die dagelijks rauwe vis moesten eten”, verklaart ze.

Geen trappen en stoelen

De 45-jarige rapper heeft allerlei fobieën. Zo is hij bang van trappen en heeft hij een hekel aan stoelen. Door zijn vreemde angsten mochten de leerlingen enkel les krijgen op de begane grond om zo alle trappen te vermijden. Geruchten zeggen ook dat leerlingen geen stoelen kregen om op te zitten. Ze kregen rechtstaand les of konden soms op vloerkussens zitten. Cecilia Hailey en Chekarey Byers sommen in hun verklaring een hele reeks van verboden items op: sieraden, kunst aan de muur, boeken over zwarte geschiedenis, kleurplaten, kruiswoordpuzzels, producten van Nike en Adidas en felgekleurde kledij. Binnen de school heerst een strenge uniformwet: enkel zwarte en neutrale kledij is toegelaten.

Zelf heeft het schoolbestuur of Kanye West nog niet gereageerd op de rechtszaak. Of de school momenteel nog open is, werd nog niet duidelijk gecommuniceerd naar de buitenwereld toe. De school werd eerder dit jaar wel al eens gesloten wegens antisemitische uitspraken door Kanye.

Meer
Lees meer...