Dorp in Frankrijk verkoopt huis voor 1 euro: renoveren én wonen is wel verplicht

Wie droomt van een idyllisch Frans leven in een gloednieuwe woning, opgelet! Het Franse dorp Saint-Amand-Montrond biedt een unieke kans: koop een huis voor slechts 1 euro! Er zijn wel twee – belangrijke – voorwaardes: de koper moet de woning volledig renoveren én er zelf komen wonen.

Het huis in kwestie heeft een oppervlakte van 77 vierkante meter, met een tuin en garage. Het telt twee slaapkamers en is verdeeld over twee verdiepingen. De woning staat al zo’n 20 jaar leeg en is dus dringend toe aan renovatie. De gemeente schat de kosten hiervoor op 127.800 euro, maar er zijn subsidies en ondersteuning beschikbaar.

Kandidaat stellen

Geïnteresseerden kunnen zich tot 15 juni 2024 kandidaat stellen via de website van Saint-Amand-Montrond. Naast de aankoop van het huis voor 1 euro, engageert de koper zich om minstens 10 jaar in het dorp te wonen.

De selectiecommissie van Saint-Amand-Montrond kiest in september de winnaar. De nieuwe eigenaar heeft vervolgens tot juli 2028 de tijd om de renovatiewerken af te ronden.

In 2021 lanceerde het dorp al een gelijkaardig initiatief, met toen 90 kandidaat-kopers. Voor deze woning is er voorlopig nog niemand kandidaat, maar de gemeente is optimistisch dat die zich de komende weken nog zullen melden.

Saint-Amand-Montrond

Saint-Amand-Montrond is een dorp met zo’n 9.000 inwoners in het centrum van Frankrijk, op 45 km van Bourges. Het dorp zet in op de renovatie van leegstaande woningen om de bevolkingsdaling tegen te gaan.

De verkoop van woningen voor 1 euro is geen nieuw fenomeen in Zuid-Europese landen. Vooral in Italië zijn er al diverse dorpen die deze strategie toepassen om leegstand tegen te gaan. Meestal gaat het om vervallen woningen die op eigen kosten gerenoveerd moeten worden.

Meer
Lees meer...