Left Right
scrollTop top

Dotan verspreidt leugens en verzonnen verhalen op Twitter en reageert met nepprofielen


Dotan verspreidt leugens en verzonnen verhalen op Twitter en reageert met nepprofielen

‘Home’-zanger Dotan beleefde in de zomer van 2017 een eigenaardige situatie: hij zat urenlang in het vliegtuig naast een meisje dat naar zijn plaat luisterde, met hem sprak, maar geen idee had wie de man naast hem was. Volgens heel wat Nederlandse media zou het echter om een publiciteitsstunt gaan.

Dotan komt opnieuw in opspraak, enkele dagen na zijn afzegging voor Rock Werchter. In de zomer van 2017 hield hij zijn fans op de hoogte van het vliegtuigvoorval via Twitter. Het meisje vroeg hem wat voor werk hij doet. Zelfs als hij antwoordt dat hij liedjes schrijft, heeft ze nog steeds geen idee. “Het is vreemd en fijn tegelijk”, deelde Dotan met de wereld. Heel wat fans gaven tips om te onthullen wie hij is.

“Ik bedenk me net dat ze me misschien wel volgt op Twitter. Wel, hallo, vliegtuigbuur. Bedankt dat je naar mijn muziek luistert en zachtjes meezingt”, schrijft hij nog.

“Het gaat om de muziek”

Daarna vraagt Dotan naar wie ze luistert en als ze “Dotan” antwoordt, doet hij alsof hij die naam nog nooit gehoord heeft. Het meisje vertelt dat ze de liedjes op haar lievelingsprogramma hoorde en dat die haar “troost en vrede” geven. Het toppunt is nog wel als ze Dotan mee laat luisteren. “Mooi hè”, zegt ze.

Pas als ze uit het vliegtuig stappen, geeft Dotan haar een briefje. “Ik wou deze ervaring niet verpesten en haar niet voor schut zetten”, legt hij uit. “Het gaat om de muziek en dit was eigenlijk het grootste compliment dat ik ooit heb gekregen.”

140 nepprofielen

Dotan loog echter dat het kraakte. Zo bestonden zijn ‘fans’ eigenlijk uit zo’n 140 nepprofielen om zijn imago op te krikken. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse dagblad De Volkskrant. Wellicht was het vliegtuigverhaal ook helemaal verzonnen.

Eén van die fake accounts blijkt van Marlous Hoogendoorn te zijn, zijn voormalige manager. Aan De Volkskrant geeft ze toe 45 nepaccounts gemaakt te hebben in opdracht van Dotan: “Als hij zichzelf op de radio had gehoord, nam hij contact met me op. Dan moesten we even gaan pushen.”

Ze deelde haar mailverkeer met Dotan, waaruit blijkt dat hij controleerde of de accounts effectief aangemaakt waren.

Hoogendoorn benadrukt niet verder te zijn gegaan dan dat. Van het online aanvallen van andere artiesten of het verzinnen van heftige verhalen is volgens haar geen sprake.

Dotan doet alsof neus bloedt

“Ik vind het heftig. En heel naar”, reageert Dotan. Hij zou bereid zijn om zijn profielen op te kuisen: “Ook als dat betekent dat ik geen sociale media meer heb of met één volger moet beginnen. Dat is dan maar zo. Ik wil gewoon niet dat dit te vinden is op mijn pagina’s. Ik wil dat dit verdwijnt. Ik word er misselijk van als ik dit zie.”

Dotan geeft nog mee dat de nepprofielen niet meer actief geweest zijn sinds “een herstructurering” in zijn team: “Ik heb altijd mijn muziek willen laten spreken en zal dit blijven doen.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…