Dit zijn de dranken die je de minst zware kater bezorgen

De feestdagen zijn volop bezig en voor veel mensen gaat die periode nog steeds vaak gepaard met het drinken van iets meer alcohol dan goed is voor hen. Het gevolg daarop laat zich dan ook fel voelen, want voor velen horen katers jammer genoeg net zo goed bij de feestdagen als kerstbomen en cadeautjes. Toch kan je door een klein beetje extra op te letten ervoor zorgen dat je volgende kater net iets minder erg is.

We voelen ons genoodzaakt om te beginnen met zeggen dat het drinken van non-alcoholische dranken uiteraard de beste manier is om een kater te vermijden. Steeds meer onderzoeken bewijzen dat alcohol, zelfs in kleinere hoeveelheden, heel schadelijk is voor je gezondheid. Bovendien worden de alcoholvrije alternatieven op de markt steeds beter en beter.

Maar we zijn ook niet naïef … De kans dat je door die drie zinnen ineens besluit om geheelonthouder te worden, lijkt ons eerder klein. Vandaar hier enkele tips om ervoor te zorgen dat je de dag erna een minder zware kater hebt.

Congeneren

Naast de hoeveelheid alcohol die je drinkt en hoe goed je nachtrust nadien is, is het volgens meerdere studies ook de hoeveelheid zogenaamde ‘congeneren‘ in je drank die bepaalt hoe zwaar je kater zal zijn. Congeneren zijn de onzuiverheden die vrijkomen bij het fermentatieproces van alcohol. Het lichaam heeft het moeilijk om die te verwerken, dus hoe meer je ervan drinkt, hoe erger je kater waarschijnlijk zal zijn.

De hoeveelheid congeneren in alcoholische dranken varieert echter sterk van drank tot drank. Dit is de ranking van verschillende soorten alcoholische dranken van minst naar meest congeneren. Hoe hoger op deze ranking, hoe kleiner de kans op een zware kater dus.

  1. Vodka
  2. Gin
  3. Bier
  4. Witte wijn
  5. Whisky
  6. Rum
  7. Rode wijn
  8. Brandewijn (bv.: cognac of armagnac)

Duurdere drank en geen frisdranken en spuitwater

Een andere factor die invloed heeft op de zwaarte van je kater is jammer genoeg de prijs van je fles drank. Duurdere merken vodka en gin destilleren hun alcohol meer waardoor ze nog minder congeneren bevatten.

Aan de andere kant blijf je beter weg van cocktails op basis van spuitwater of gesuikerde frisdranken. Die zorgen er namelijk voor dat je maag sneller leeg is waardoor de alcohol sneller wordt opgenomen in je bloed. Bijgevolg raakt je lichaam makkelijker gedehydrateerd en is je kater groter.

Meer
Lees meer...