“White lives matter” is de leuze die sinds vrijdag te horen is in de straten van Charlottesville in Virginia, USA. Extreemrechtse groeperingen verenigen zich daar in een demonstratie die zij de grootste rechtse demonstratie ooit noemen. De protesten escaleerden toen er ook een tegenmanifestatie op gang kwam. Een wagen reed in op een massa mensen, er viel één dode en achttien gewonden. Bij een helikoptercrash vielen nog twee doden.
Vrijdagavond startten de protesten in Charlottesville in de Verenigde Staten. Toen trokken honderden white nationalists vanuit de campus van de Universiteit van Virginia de straat op voor een fakkeltocht. Uiteindelijk resulteerde die in een weekend vol rellen tussen alt-right-ers, neonazi’s en de tegenbewegingen. Tijdens die rellen reed een man van de alt-right beweging bewust in op de menigte. Er viel één dode.
Tijdens een helikoptercrash vielen nog eens twee doden, het hele weekend stuurde daarbij ook nog eens achttien gewonden naar het ziekenhuis.
De aanleiding voor die rellen was de verwijdering van het standbeeld van Generaal Robert E. Lee. Robert E. Lee was tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog opperbevelhebber aan de kant van de Geconfedereerde Staten. Hij vocht tijdens de Burgeroorlog voor de rechten van de inwoners van Virginia, maar was ook een voorstander van de slavernij die geen kans onbenut liet om zwarten als minderwaardig te bestempelen. Het is om die reden dat besloten werd om zijn standbeeld, net als vier andere standbeelden van kopstukken uit de Geconfedereerde Staten te verwijderen. De vier standbeelden werden eerder dit jaar verwijderd, maar over het laatste beeld in Charlottesville braken er protesten uit.
Protesten lopen uit de hand
Leden van de Ku Klux Klan, neonazi’s en andere rechtse groeperingen vulden de straten van Charlottesville. Ze droeen de Confederate Flag en scandeerden zinnen als “white lives matter”, “one people, one nation” en het nazistisch geïnspireerde “blood and soil”, verwijzend naar het zuivere bloed en territorium van hun land.
De protesten escaleerden toen ook tegenmanifestaties de kop opstaken. Verschillende linkse groeperingen en activisten verenigden zich om de protesten te veroordelen. Door de toenemende vijandigheid tussen de twee groepen riep Virginia dan ook de noodtoestand uit.
Tijdens confrontaties tussen beide groepen gaan van vuistgevechten tot het gebruik van peperspray en wapenstokken.
WATCH: White nationalists and counter-protesters clash at Charlottesville rally https://t.co/4qH1yJjrGy
— NBC News (@NBCNews) 12 augustus 2017
Reacties uit het Witte Huis
De Amerikaanse first lady, Melania Trump, sprak zich als eerste uit over de protesten. Op Twitter liet ze weten: “Ons land steunt de vrijheid van meningsuiting, maar laten we niet communiceren met haat in ons hart.” Met deze woorden keurt de presidentsvrouw de rechtse protesten af. “Er komt geen goed uit geweld” voegt ze nog aan haar boodschap toe.
Our country encourages freedom of speech, but let's communicate w/o hate in our hearts. No good comes from violence. #Charlottesville
— Melania Trump (@FLOTUS) 12 augustus 2017
Op een reactie van de president, Donald Trump, was het iets langer wachten, maar ook hij veroordeelt de manifestatie op Twitter. “We moeten ons verenigen en alles waar haat voor staat veroordelen” stelt de president. “Er is geen plaats voor dit soort geweld in Amerika. Laten we samenkomen als één.” Met deze boodschap maakt hij duidelijk dat ook hij de rechtse manifestaties afkeurt. In een latere tweet noemde de president de protesten “sad”.
We ALL must be united & condemn all that hate stands for. There is no place for this kind of violence in America. Lets come together as one!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 12 augustus 2017