Dromedarissen en memes: De Wever en Beke kibbelen op social media door over Francken en de Soedan-rel

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft vanuit Marrakesh, waar hij met zijn gezin op vakantie is, op Facebook opnieuw gereageerd op de heisa rond staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Ook Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) verdedigt Francken.

N-VA-voorzitter Bart De Wever reageert opnieuw op de Soedan-rel vanuit Marrakesh, waar hij met zijn gezin op vakantie. Op Facebook postte hij een foto van een geeuwende dromedaris met het bijschrift “Ik heb hier eens rondgevraagd of Theo zou moeten opstappen”. In de comments schreef hij nog “… en de karavaan trekt verder”.

De Wever had eerder al gereageerd op staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en de Soedan-rel. “Hij is een heel emotionele mens die zich de dingen ook allemaal geweldig aantrekt”, zei hij toen. “Hij wordt altijd in de rol gezet van harteloos en kil monster. Zeker nu ook weer met die zaak over de Soedanezen.”

In Terzake verdedigde De Wever ook de beslissing van Francken om de informatie over repatriëringen achter te houden voor premier Charles Michel (MR): “Francken wist eerst niet dat er in januari een repatriëringsvlucht was gepland. Hij heeft die uiteindelijk meteen geannuleerd, maar dit niet aan de grote klok willen hangen.”

(Lees verder onder de foto)

Beke en Rutten slaan met dezelfde strategie terug

CD&V-voorzitter Wouter Beke haalde afgelopen vrijdag nog hard uit naar Francken. Beke zei niet expliciet dat Francken moet opstappen, maar “mensen moeten hun eigen conclusies trekken. Hij moet voor zichzelf uitmaken of hij nog kan functioneren.”

Amper enkele uren na de post van De Wever postte Beke een reactie op Twitter, met daarin zijn goede voornemen voor 2018. Zijn boodschap: “When they go low, we go high”, of “Als zij zo laag zakken, verhogen wij ons niveau.”

Ook Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten liet van zich horen. “De trots is niet blind voor eigen gebreken, maar de hoogmoed is dat wel”, schreef ze op Twitter.

Oppositie niet opgezet met online gekibbel

Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo kon bovenstaande posts niet aanzien: “Een doorsnee vereniging wordt met meer sérieux bestuurd. Ik ben pro sociale media maar niet om regeringscrisis te beslechten.”

Weyts steekt nek uit voor Francken

Ook Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) steekt zijn nek uit voor Francken. In De Ochtend op Radio 1 zei hij zaterdag: “Als betrouwbaarheid het probleem is, dan zie ik geen probleem. Vraag het rond u: ik denk dat de meeste Vlamingen alle vertrouwen hebben in het beleid van Theo Francken. Hij staat recht in zijn schoenen en heeft te goeder trouw gehandeld.”

Weyts reageerde ook op Beke: “De afspraak was dat men de zaak zou behandelen na het onderzoek. Het zou erg zijn als men al conclusies klaar zou hebben nog voor dat onderzoek gestart is.”

Betoging

Gisteren was er aan het Centraal Station in Brussel een betoging tegen Francken. Dat schrijven de kranten van Het Mediahuis. Meer dan tweehonderd mensen wilden Francken “een bevel om de regering te verlaten” geven. “Hij heeft de regering en het parlement voorgelogen”, klonk het. “Hij kan niet zomaar blijven zitten.”

Ook zei Freddy Roosemont, directeur-generaal van de Dienst Vreemdelingenzaken, gisteren dat het bericht van de Soedanees, die bijna teruggestuurd werd, niet klopt. Hij zou pas uitgewezen zijn nadat zijn asielprocedure in Duitsland was afgelopen. Het was dus wel wettelijk.

Reminder

Francken en de Soedan-rel, waar ging dat weer over?

Vorige week getuigde een in België opgepakte Soedanees over folteringen, die hij bij de aankomst in zijn thuisland moest ondergaan. De aanpak van staatssecretarisvoor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) kwam daardoor weer in opspraak en Francken besloot om alle repatriëringen naar Soedan op te schorten. Daarbij zei hij dat er “sowieso geen repatriëringen meer gepland waren”.

Die uitspraak was echter niet juist, want er stond wel degelijk een repatriëring gepland, die Francken had laten annuleren. Als verdediging zei Francken achteraf dat hij “de communicatielijn aanhield om geen aanzuigeffect te creëren”.

Meer
Lees meer...