Heel binnenkort vliegen we met taxidrones

Vandaag is de Amsterdam Drone Week gestart. Het hoofdthema is innovatieve luchtmobiliteit om steden en regio’s met elkaar te verbinden. Drones zijn nog nooit gebruikt als taxi. Maar daar moet verandering in komen tijdens de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs. Ook tijdens de World Expo 2025 in Japan zal dit gebeuren. Verder in de toekomst moet dit zonder piloot kunnen.

Jaren geleden leken taxidrones met of zonder piloot nog pure sciencefiction. Nu blijkt het echt de toekomst te zijn. Zo zullen mensen zich sneller tussen steden kunnen verplaatsen. In 2024 zal er tijdens de Olympische Spelen voor het eerst met taxidrones met piloot worden gevlogen. Een jaar later zullen er ook in Japan taxidrones vliegen tussen Kobe en Osaka, dit tijdens de World Expo. In het beste geval zou dit in Japan vanaf 2030 zonder piloot gebeuren, in Europa vanaf 2035.

Olympische Spelen 2024 en World Expo 2025

Vandaag kwam een Japanse delegatie tijdens de Amsterdam Drone Week inzicht geven over de inzet van taxidrones tijdens de World Expo 2025. Het doel is bezoekers van de wereldtentoonstelling te vervoeren tussen Osaka en Kobe. Zo zou een piloot met zijn drone maximaal vijf personen kunnen meenemen. Tegen 2030 wil Japan drones zonder piloot inzetten voor personenvervoer.

Hierin is Japan zeer vooruitstrevend, aangezien er in Europa nog geen datum is bepaald om dit mogelijk te maken. Wel zal Parijs tijdens de zomer van 2024 voor het eerst in de wereld drones inzetten voor personenvervoer, met behulp van een speciaal ontwikkeld netwerk. Dit VTOL-netwerk is een gezamenlijk initiatief van de Franse luchthaveneigenaar Groupe ADP en dronefabrikant Volocopter. Een delegatie van deze samenwerking komt naar de Amsterdam Drone Week om uit te leggen hoe ze drones met een piloot gaan gebruiken als taxi’s. Ook komen ze toelichten wanneer het in Europa mogelijk wordt om zonder piloot te vliegen.

Zonder piloot

Drones moeten in de toekomst vliegen zonder piloot. Wel zullen ze vanop afstand in de gaten worden gehouden. Wisk, een luchtvaartfabrikant uit Californië, heeft in samenwerking met Boeing 1.600 testvluchten gedaan met dit type. Dat zei Marc Allen, bestuurslid van de Amerikaanse vliegtuigbouwer, tijdens de Amsterdam Drone Week (ADW). Volgens hem is het toestel klaar voor lancering. Hiermee kunnen vier mensen worden vervoerd voor een afstand van maximum 145 kilometer.

Foto: John Keeble/Getty Images

De Europese Commissie (EC) wil vanaf 2035 mensen tussen verschillende steden kunnen vervoeren in drones. In november 2022 heeft de EC een visie op de verdere ontwikkeling van de Europese dronemarkt aangenomen. Daarin staat onder meer dat luchttaxi’s volledig autonoom moeten kunnen vliegen, maar dat de eerste dronetaxi’s een piloot aan boord zullen hebben.

Meer
Lees meer...