Dronken in naam van de wetenschap: het verrassende effect van alcohol op vogels

Wetenschappers hebben een opmerkelijk onderzoek uitgevoerd naar de invloed van alcohol op vogels. Wanneer zebravinken onder invloed zijn, zingen ze stukken slechter, zoals mensen slechter articuleren na enkele glaasjes. Tegelijk lijkt de alcohol geen invloed te hebben op ander gedrag.

De onderzoekers van de Oregon Health and Science University in het Amerikaanse Portland voerden zebravinken zat in naam van de wetenschap. Ze gaven de ene groep druivensap en een andere een cocktail met alcohol. De dieren in de tweede groep geraakten een beetje aangeschoten, met alcoholpercentages van 0,5 tot 0,8 promille. De tipsy vogels zongen stiller, en hun liedjes kenden niet hun typische structuur. Vreemd genoeg had de alcohol geen effect op het coördinatievermogen van de dieren, staat in het wetenschappelijke vakblad PLOS One

Nut

De wetenschappers stellen dat het onderzoek belangrijke gevolgen kan hebben voor mensen. Het is immers nog altijd niet helemaal duidelijk hoe alcohol inwerkt op onze spraak, en de vogels kunnen dienen als een goed model om mensen te begrijpen. “Omdat we veel weten over de exacte hersendelen die zingen en leren zingen controleren bij deze vogels, hopen we dat onze toekomstige studies ons exact zullen vertellen welke delen van het brein beïnvloed worden wanneer alcohol effect heeft op spraak”, zegt onderzoeker Claudio Mello, een gedragsneurowetenschapper van de universiteit, aan de Huffington Post.

Daarnaast kan de studie ook leiden tot nieuwe behandelingen voor alcoholmisbruik plus nieuwe technologie om te zien of mensen geïntoxiceerd zijn, stelt Andrey Rubin, een andere gedragsneurowetenschapper van de universiteit. “Zien hoe alcohol een aangeleerd nummer beïnvloedt kan ons helpen begrijpen welk effect alcohol heeft op leren en cognitie en helpen om behandelingen op te stellen voor mensen die leiden aan dergelijke disfuncties”, schrijft hij aan de Huffington Post. “Ten tweede worden er inspanningen gedaan om biomarkers voor intoxicatie te ontwikkelen. Verwarde spraak zou kunnen dienen als een dergelijke biomarker, en begrijpen hoe alcohol inwerkt op mechanismes die spraak reguleren zou ons helpen om dergelijke biomarkers te ontwikkelen.”

istock
Meer
Lees meer...