Niet alleen kou en regen maken het leven van je kat of hond een beetje lastiger in de herfst… de gevaren schuilen ook in een onverwacht hoekje. Voor de gezondheid van je kat of hond let je best ook op deze:
1. Ratten- en muizenvergif
Met het koudere weer, worden ratten en muizen vaker in huis aangetroffen. Wie ervoor kiest ze te bestrijden met vergif moet weten dat dit heel giftig is voor huisdieren. Zelfs al gebruik jij niet-giftige methoden, de buren kunnen er anders over denken: zie je je viervoeter met een staart in de bek, neem hem het dier dan zo snel mogelijk af. Ook in dode ratten en muizen blijft het vergif doorwerken, dus ruim lijken ook zo snel mogelijk op.
2. Paddenstoelen
Met herfst zijn daar ook paddenstoelen. Hoewel vele niet giftig zijn voor huisdieren, zijn andere dat wel. Omdat ze moeilijk te onderscheiden zijn, wordt algemeen afgeraden om huisdieren toe te staan wilde paddenstoelen te eten.
3. Schoolspulletjes
Een nieuw schooljaar betekent nieuwe schoolspullen. Honden en katten spelen maar al te graag met potloden, stiften en lijmsticks – en bijten die ook wel eens per ongeluk kapot. Ze zijn niet megagiftig, maar toch kunnen ze behoorlijke verteringsproblemen veroorzaken. Opruimen is de boodschap!
4. Jagers
Woon je in de buurt van jachtgebied of ga je er wel eens wandelen, informeer je dan over de jachtperiode en -gebieden. Draag in de mate van het mogelijke ook felle kledij, en geef je hond ook een hesje mee. Een kat kan je een belletje en een reflecterende halsband omdoen als je die niet graag binnenhoudt (of kan houden).
5. Open haard, kaarsen en elektrische vuurtjes
Open haard of een vuurhaard voor buiten is heel gezellig, maar een nieuwsgierige hond of kat kan al eens te dicht komen, met brandwonden tot gevolg. Ook elektrische vuurtjes worden best uitgeschakeld als je de woning verlaat. Zet kaarsen hoog genoeg en liefst in een potje, zodat de vacht van je dier geen vuur kan vatten.
6. Seizoenslekkernijen, zoals chocolade en druiven
Dat chocolade niet goed is voor je hond is ondertussen redelijk goed bekend, maar ook druiven (ook de pitten!) en rozijnen zijn giftig voor hem. Voor katten is het minder gevaarlijk, maar het komt voor dat katten in de problemen komen na het eten van druiven. Toch zijn er minder gevallen bekend dan bij honden, wellicht omdat maar weinig katten uit zichzelf druiven en rozijnen eten.
7. Antivries
De chemische producten om het sleutelgat te ontvriezen of je voorruit ijsvrij te maken zijn heel giftig voor je viervoeters. Probeer dus niet te morsen of ruim het onmiddellijk op.
8. Wilde spelletjes na een luie zomer
Opgelet met sporten met de hond, zeker na een luie zomer. Net als voor mensen geldt: opbouwen en doe het in het begin rustig aan. Ook honden moeten recupereren van een wilde speelnamiddag of een flinke sportieve dag.
9. Té veel eten
Net als mensen, vragen dieren (iets) meer voeding in de winter (en zeker als ze mee sporten). Een beetje meer geven mag, maar wees voorzichtig dat je ze niet overvoedert. Overgewicht is ook voor huisdieren een sluipmoordenaar! Bronnen: pawnation, Pet Health Network, ASPCA,