Druk op Voedselagentschap neemt nog toe: is het vertrouwen er nog?

Druk op Voedselagentschap neemt nog toe: is het vertrouwen er nog?

Er hoeft niet veel meer bij te komen of de druk op het federaal voedselagentschap FAVV wordt onhoudbaar. Want dit weekend bleek ook dat een ander bedrijf bedorven vlees exporteerde. De oude frustraties borrelen op. Een gelekt rapport over de fraude bewijst anderzijds wel dat het FAVV het gerecht op tijd inlichtte.

Vandaag buigt het parlement zich opnieuw over de voedselcrisis rond het bedorven vlees. Een spannende dag, zeker voor Herman Diricks, de baas van het federaal voedselagentschap (FAVV). Want de cruciale vraag: is zijn agentschap dan wel correct omgegaan met de crisis in de vleessector? Niet iedereen is overtuigd, zo veel is wel duidelijk.

De minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) bestelde ondertussen al een audit over het agentschap. Maar of die nu al klaar is, is onduidelijk. Wel moet het FAVV ondertussen zich voor alweer een nieuw schandaal verantwoorden. Want dit weekend lekte uit dat ook een ander bedrijf, dit keer uit Vlaanderen, zich bezondigde aan het uitvoeren van bedorven vlees, naar Kosovo. Het gaat om vleesverwerker Vanlommel uit Olen. Van een lading van 20 ton kalfsvlees bleek 1,5 ton over tijd.

Een niet zo positief track record

Het FAVV kwam deze zomer al bijzonder slecht uit de hele Fipronil-affaire. Toen bleek dat het agentschap op z’n minst bijzonder stuntelig gecommuniceerd had over de aanwezigheid van gif in eieren. Deze keer gaat het over vlees. Bij vleesverwerker Veviba werd op grote schaal gesjoemeld met vlees, en het FAVV trad daarbij toch eerder tam op, of zo leek het toch. Dat is voor zowat alle politieke betrokkenen onaanvaardbaar. Van de oppositie is er felle druk, sp.a eiste al het ontslag van Diricks.

“Dit is een heel andere zaak dan die van Veviba”, zo reageert FAVV-woordvoerster Katrien Stragier aan De Morgen. “Daar gaat het over kwaad opzet, bij Vanlommel om een vergissing.” Dat is ook zo gebleken uit het onderzoek dat de antifraudecel van het FAVV heeft gevoerd, onmiddellijk nadat het door de Kosovaarse autoriteiten op de hoogte is gesteld.”

Ondertussen is er ook een felle discussie opgetreden over wie had moeten optreden over Veviba: het FAVV of het gerecht. Daarbij schuift men de hete aardappel naar mekaar door. Het parket beweert dat ze pas in januari stappen konden nemen, omdat het FAVV hen toen pas had ingelicht. Maar het FAVV spreekt dat tegen: al in november brachten ze het parket op de hoogte.

Luikse procureur-generaal weigert rapport te geven

Om klaarheid te krijgen in die discussie had het parlement het rapport van het gerecht opgevraagd. Minister Ducarme beloofde het vrijdag aan het parlement te bezorgen. Maar de Luikse procureur-generaal Christian De Valkeneer hield dat tegen. Via De Tijd lekte het rapport ondertussen uit, en daaruit blijkt dat het FAVV wel degelijk al in november het gerecht inlichtte.

Vanuit de meerderheid is hoe dan ook kritiek te horen aan het adres van de FAVV. “Het FAVV had krachtdadiger moeten optreden. Het had er de mogelijkheden toe, maar heeft het niet gedaan”, zo stuurde CD&V-parlementslid Leen Dierick een persbericht. Opnieuw is communicatie het probleem, net als in de zomer, zo is te horen bij de meerderheid.

Gesponsorde artikelen