Duitse dierenasielen geven geen honden weg rond kerstperiode en daar hebben ze een speciale reden voor

Duitse dierenasielen geven geen honden weg rond kerstperiode en daar hebben ze een speciale reden voor

Hondenasielen in Duitsland gaan in de periode rond Kerstmis geen honden meer weggeven om te voorkomen dat ze als kerstgeschenk gegeven worden. “Een hond is er voor je hele leven, niet enkel voor Kerstmis”, luidt de nieuwe slogan van de dierenasielhuizen. Volgens hen worden de dieren niet lang na het feestgedruis opnieuw gedumpt.

In Duitsland wordt het rond deze periode erg moeilijk om een hond te verbieden. Veel dierenasielen verbieden het simpelweg omdat ze schrik hebben dat een hond als kerstcadeau wordt aangeboden en later opnieuw in de steek gelaten wordt.

Het hondenasiel in Berlijn, één van de grootste van zijn soort in Europa, neemt het voortouw. Dat meldt de BBC. “Dieren zijn ook levende wezens met noden en gevoelens”, klinkt het daar. “Ze zijn echt niet geschikt als verrassingsgeschenk.”

Ook in de stad Bremen, waar een asiel met 500 honden gevestigd is, zullen na 18 december geen meer weggegeven worden, net als in andere asielen in Duitsland.

Dogs Trust

De slogan van de bekende dierenrechtenorganisatie Dogs Trust wordt aangehaald bij onze oosterburen: “Kerstcadeau’s zijn geen honden en honden zijn geen kerstcadeau’s. Zo simpel is het. Een hond is er voor je hele leven, niet enkel voor Kerstmis.”

(Deze 25 hondenrassen zijn het gevaarlijkst en het meest agressief.)

De campagne van Dogs Trust:

“Familiebeslissing”

Het grootste probleem zou zijn dat huisdieren vaak op het laatste moment in een impulsieve bui. “Als je een dier in huis neemt mag je daar niet licht overgaan”, zegt Claudia Hämmerling van een dierenbeschermingsorganisatie uit Berlijn. “De hele familie moet achter zo’n beslissing staan.”

De meeste asielen blijven echter wel open voor bezichtiging. Wie een dier mee naar huis wil nemen, moet echter terugkomen in januari.

(Moest je er nog aan twijfelen: je hond of kat weet wel degelijk wat tijd is.)

Tegenspraak binnen dierenrechtenbeweging

Toch gaan niet alle dierenexperten akkoord met de maatregelen die in Duitsland doorgevoerd worden. De Britse dierenbeschermingsorganisatie RSPCA geeft aan de BBC toe dat “de drukke kerstperiode het voor huisdieren moeilijk kan maken om zich in nieuwe huizen te vestigen”: “Maar voor sommige mensen is de feestperiode net een kalme, rustige periode. Dat leent zich ertoe om een dier in het gezin te introduceren. Gezinsleden zijn vaker tijd en kunnen meer tijd met de viervoeters spenderen.”

(Je hond verstaat je niet écht, maar zo kan je leren om ermee te praten.)

Gesponsorde artikelen