Duitsland nog voor kerst in harde lockdown

De Duitse regering heeft beslist om vanaf 16 december de maatregelen te verstrengen. Scholen, kinderdagverblijven en niet-essentiële winkels moeten de deuren sluiten.

De coronacijfers in Duitsland zitten in stijgende lijn. Zondag zijn er op één dag 20.200 nieuwe besmettingen en 321 nieuwe sterfgevallen bijgekomen. Om die tendens te keren, heeft de Duitse regering samen met de deelstaten beslist om over te schakelen naar een harde lockdown. In tegenstelling tot voorgaande maatregelen zijn de verstrengde regels van toepassing voor het hele land.

Scholen sluiten

Niet-essentiële winkels, kinderdagverblijven en scholen worden verplicht om vanaf 16 januari te sluiten. Volgens bondskanselier Angela Merkel is een harde lockdown broodnodig. “De gedeeltelijk lockdown die sinds begin november van kracht is, was niet genoeg”, zo klinkt het.

Tijdens de lockdown mogen supermarkten, apotheken, babyspeciaalzaken, winkels voor medische artikelen, drogisterijen, opticiens en banken wel open blijven.

Voorts wordt thuiswerk de norm en geldt er een samenscholingsverbod tijdens oudejaar. Ook zal er in het publiek geen alcohol meer mogen gedronken worden. De verkoop en afvuren van vuurwerk rond Nieuwjaar wordt verboden. 

Kleine versoepeling tijdens kerst

Ondanks de harde lockdown mogen de Duitsers wel nog tot vijf personen uit twee verschillen huishoudens ontvangen. Tijdens kerst (24-26 december) mogen daar nog eens vier dichte familieleden bijkomen.

De deelstaat Beieren heeft al laten weten dat het de nachtklok verlengt voor de regio’s waar er veel besmettingen zijn. “Als we niet voorzichtig zijn, zal Duitsland het zorgenkindje van Europa worden”, liet Markus Söder, de minister-president van Beieren weten. De lockdown loopt normaal af op 10 januari, maar Söder sluit niet uit dat die verlengd wordt.

Meer
Lees meer...