Left Right
scrollTop top

Duitsland – Hongarije: man met regenboogvlag ‘verstoort’ Hongaars volkslied


Duitsland - Hongarije regenboogvlag EURO 2020
© Federico Gambarini/dpa/isopix

Voor de wedstrijd tussen Duitsland en Hongarije in Groep F van het Europees kampioenschap voetbal ging het meer over de regenboogkleuren dan over voetbal zelf. Als een reactie op de homofobe wetten die in het EU-land Hongarije van premier Viktor Orban goedgekeurd zijn, wou de stad München zijn Allianz Arena in regenboogkleuren verlichten. De UEFA weigerde dat echter met als uitleg dat “politieke statements” niet zijn toegestaan.

De Allianz Arena mocht dan wel niet oplichten in de regenboogkleuren, heel wat andere stadiums in binnen- en buitenland deden dat wel als protest. Zij vinden dan ook terecht dat steun betuigen aan LGBTQ+-rechten niets met een politiek statement te maken heeft, zoals de UEFA in zijn absurd statement schrijft.

Niet alleen stadions kleurden gisteren in felle regenboogkleuren. Ook in en rond het stadion waar om 21 uur Duitsland – Hongarije geprogrammeerd stond kon je niet naast de regenboogvlag kijken. Holebi-organisaties waren dan ook heel de dag druk in de weer geweest om kleine regenboogvlagjes uit te delen aan de aanwezige supporters.

Volkslied

De meeste opmerkelijke actie kwam er echter in het stadion zelf. Toen beide landen naast elkaar stonden opgesteld voor de traditionele volksliederen, wachtte een man geduldig tot het Hongaarse volkslied begon. Daarop bestormde hij het veld van de Allianz Arena en ging hij prompt met zijn regenboogvlag voor de Hongaarse spelers staan.

Isopix

Ondanks zijn goede timing duurde de aanwezigheid van de pitch invader op het veld niet zo heel lang. De security trad namelijk al snel in werking en verwijderde hem uit het stadion. Er staat de man vermoedelijk een boete en een stadionverbod te wachten. Toch duurde de actie meer dan lang genoeg om heel wat filmpjes ervan achteraf te zien opduiken op sociale media.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…