Duizend bommen en granaten: vloeken maakt je (tijdelijk) sterker

Nog een interessante lifehack voor wie even een extra kick nodig heeft: gebruik je favoriete scheldwoord, want dat geeft je een heel korte energieboost. Dat ontdekten psychologen aan de Keele-universiteit, maar ’t geldt dus enkel voor taakjes die echt éven korte explosieve kracht vereisen. We zeggen maar iets: die pot appelmoes opendoen.

Heb je je ooit al afgevraagd waarom de pot mayonaise pas opengaat nadat je er al lang en uitgebreid op hebt staan vloeken? Aan de Keele Universiteit doen ze dat alleszins, en op een jaarlijks psychologencongres mocht het team van onderzoeker Richard Stephens zijn bevindingen voorstellen. In een aantal experimenten, waaronder een ‘grijptest’ en een test op een hometrainer blijkt dat je namelijk een stevige energieboost krijgt van vloeken.

Die niet geheel onverwachte resultaten concludeerden ze uit volgend onderzoek: 29 studenten van zo’n 21 jaar oud werden op een hometrainer gezet. Eerst moesten ze zo hard mogelijk peddelen voor 30 seconden terwijl ze één van twee woorden in hun hoofd hielden: een woord dat ze zouden gebruiken om een tafel te beschrijven (bruin, vlak) en ééntje dat ze zouden gebruiken als ze hun hoofd stoten. Spoilers: in het tweede geval ging het experiment beter: ze gebruikten zo’n 24 watt meer kracht.

De tweede test, mat ook fysieke kracht: 54 personen moesten een grijptest uitvoeren. Toen zij scheldwoorden mochten gebruiken als ‘mantra’ tijdens het knijpen, deden ze het ook beter. Voor alle duidelijkheid: ze mochten die niet schreeuwen, gewoon het woord in hun hoofd herhalen.

Géén adrenalinerush

Een eerder onderzoek van dezelfde man toonde al dat we, als we schrik hebben, we een soort adrenalinerush krijgen, wat researchers deed denken dat die rush verantwoordelijk was voor een lagere pijntolerantie. Tijdens het vloeken ondervindt je ook minder pijn, kwam ook uit die studie. Maar die adrenalinerush werd niet meer opgetekend tijdens het onderzoek naar kracht en vloeken.

Het is ook slechts één studie die bevestigt wat wij al lang vermoedden, maar volgende keer dat je dat potje appelmoes niet open krijgt, gebruik je dus maar een uitgebreide #!%!

Meer
Lees meer...