E.T. mag nu toch worden opgegraven

In de Amerikaanse staat New Mexico mag nu toch gegraven worden naar een van de grootste mythes van de gamesindustrie. In de grond van Alamogodo zouden namelijk miljoenen Atari-gamecassettes liggen begraven.

De opgraving vindt plaats voor een documentaire over de oorsprong van de eerste Xbox-console. Een filmploeg zoekt naar een grote hoeveelheid cartridges van het spel E.T. the Extra-Terrestrial, een spel waarvan veel meer exemplaren werden gemaakt dan er consoles waren. De bazen van Atari dachten de miljoenen games (en extra consoles) toch aan de man te kunnen brengen, maar terwijl de film een enorme hit was, werd het spel een gigantische flop. Volgens de mythe werden de cartridges in 1983 dan maar in het geheim begraven, iets wat in het gamewereldje een eigen leven is gaan leiden. Niet moeilijk, want het zou gaan om maar liefst veertien vrachtwagens vol.

De opgraving moet duidelijkheid brengen over de ware toedracht van de mythe, al ging dat niet zonder slag of stoot. Een eerdere toelating werd namelijk ingetrokken, onder meer omdat het aanvankelijke graafplan te vaag zou geweest zijn. Een onderzoek uit 2004 bracht bovendien aan het licht dat de stortplaats te veel giftige stoffen bevat, waardoor het project met de nodige voorzichtigheid moet worden uitgevoerd. Een van de nieuwe voorwaarden is dan ook dat de ploeg die effectief graaft moet zijn geregistreerd als een echt afvalbedrijf, meldt Alamagodo News.

Achter de drie bedrijven zitten Fuel Entertainment, Xbox Entertainment Studios en LightBox Entertainment. Een woordvoerder van Microsoft zegt aan de plaatselijke nieuwssite dat het bedrijf de laatste hand legt aan de plannen. Spannend.

Bron: Ars Technica
Meer
Lees meer...