Een hele generatie dreigt nu te sterven in Jemen

Een hele generatie dreigt nu te sterven in Jemen

Meer dan vijf miljoen kinderen lopen het risico op hongersnood in Jemen, omdat de aanhoudende oorlog ervoor zorgt dat de voedsel- en brandstofprijzen in het hele land blijven stijgen. Nu dreigt ook de voedselhulp voor acht miljoen Jeminieten door de Saoedi’s te worden afgesloten. Hulporganisaties in Jemen waarschuwen dat de humanitaire crisis in het land dreigt te escaleren.

Het arme Jemen is verwikkeld in het dodelijke conflict tussen Shia Houthi-rebellen en troepen die loyaal zijn aan president Abedrabbo Mansour Hadi sinds 2014. Een door Saoedi-Arabië geleide alliantie kwam in 2015 tussenbeide om de president te ondersteunen tegen de door Iran gesteunde Houthis.

Na het mislukken van de vredesgesprekken in Genève eerder deze maand is de door de Houthi-rebellen gecontroleerde havenstad Hodeida inzet van gevechten. De havenstad aan de Rode Zee geldt als het belangrijkste aanvoerpunt van voedsel en medicijnen in Jemen. Zeker 70% van de toevoer van voedsel en medicijnen in Jemen loopt via de haven, terwijl tweederde van de in totaal 27 miljoen Jemenieten afhankelijk is van hulpgoederen.

Saoedi-Arabië en zijn bondgenoten beschuldigen de Houthi-rebellen van het smokkelen van wapens uit Iran via Hodeida en ze hebben een gedeeltelijke blokkade opgelegd aan de haven.

Hodeida

De Verenigde Naties hebben ook al gewaarschuwd dat de gevechten in Hodeida voedselverdelingen kunnen stopzetten voor acht miljoen Jemenieten die afhankelijk zijn van die hulp om te overleven.

De verstoring van de bevoorrading die door havenstad Hodeida in de Rode Zee gaat, gaat “op een ongekende schaal honger veroorzaken”, zegt de in Groot-Brittannië gevestigde NGO Save the Children. Als de haven wordt afgesloten “zou dat het leven van honderdduizenden kinderen in direct gevaar brengen en voor miljoenen meer mensen hongersnood veroorzaken”.

Te zwak

Helle Thorning-Schmidt, CEO van de Britse NGO Save the Children International, zegt dat ze nu al in het noorden van Jemen in een ziekenhuis baby’s zag die te zwak waren om te huilen omdat hun lichamen waren uitgeput van de honger.

“Deze oorlog riskeert het doden van de hele generatie kinderen in Jemen, door bommen, honger en ziekten zoals cholera”, waarschuwt ze.

Gesponsorde artikelen