Vanaf 27 maart is het nieuwe Een jaar op zee te zien op Eén. In het programma gaat Wim Lybaert op zoek naar de ziel van onze vissers uit Zeebrugge, Oostende en Nieuwpoort. Hij gaat mee aan boord en wordt voor even zelf een visser.
Wim Lybaert ruilt zijn (Colum)bus in voor een boot. In Een jaar op zee gaat hij op zoek naar de ziel van onze vissers uit Zeebrugge, Oostende en Nieuwpoort. Hij scheept in om te proeven van het vissersleven, een leven waar hij al van droomde toen hij als kind zijn zomers doorbracht op het strand van Zeebrugge.
Het programma
De vissersstiel is een van de oudste beroepen ter wereld. Met Een jaar op zee krijgen we alles te zien. De vrijheid van de open zee, de camaraderie, de spanning van de jacht, … Noem maar op.
Naast het leven aan boord vertellen ook de achterblijvers, de mensen die aan wal blijven, hun verhaal. De vissersvrouwen die hun kinderen grotendeels alleen moeten opvoeden. Ze vertellen hoe je een relatie tot stand kan houden met een man die tot 250 dagen per jaar van huis is en hoe je alleen een gezin draaiende houdt. Ook de zonen en dochters spreken over hoe ze opgroeiden met een vader die altijd op zee zat.
En dan zijn er de vissers op rust. Wim praat met hen over de avonturen die ze meemaakten, over levenslange vriendschappen en de vrijheid.
“Het is niet wij die naar de zee gaan, het is de zee die ons roept. En als je de roep niet hoort, dan ben je geen zeeman”, vertelt Daniël Moeyaert, visser op rust.
Wim Lybaert
Wim Lybaert is een kind van de zee. Als kleine jongen bracht hij zijn zomers door op het strand van Zeebrugge. Op zijn 18e werd hij redder op het strand. Het vissersleven is een leven dat Wim al van jongs af aan boeit. En nu is het aan hem.