Eerste Netflix-verslaafde in behandeling in India

Vergeet alcohol en drugs, de nieuwste verslaving is die aan Netflix. We hebben het dan niet over je eenmalige bingedag, maar een man in India is in behandeling moeten gaan voor zijn verslaving omdat hij meer dan zeven uur per dag keek. 

We kijken met z’n allen uren Netflix per week en de streamingdienst zal jou ook wel al een keertje hebben gevraagd of je nog wel aan het kijken bent. Maar deze Indische man deed daar nog een schepje bovenop. Hij keek maar liefst zeven uur per dag naar de streamingdienst. Dat zijn zo’n acht afleveringen van House of Cards of wel twintig – en dus bijna een volledig seizoen – van Friends per dag. Voor deze verslaving moest de man uiteindelijk in behandeling gaan.

Verslaafd aan Netflix

De Indische kwam vorige week binnen in het Service for Healthy Use of Technology (SHUT) ziekenhuis in Bangalore. De 26-jarige Indiër is zo de eerste persoon met een Netflix-verslaving die professioneel geholpen wordt. Hij keek dagelijks meer dan zeven uur naar Netflix en dit voor meer dan zes maanden aan een stuk.

Dit had natuurlijk een enorme impact op het leven van de man, die door zijn uitvoerige kijkgedrag werkloos was en geen tijd had om op zoek te gaan naar een job. Daarnaast was hij ook vermoeid, had hij last van zijn ogen en had hij last van een onregelmatig slaappatroon.

Escapisme

Volgens Manoj Kumar Sharma, professor in de klinische psychologie en hoofdarts van het SHUT-ziekenhuis was het overdreven kijkgedrag van de man het gevolg zijn van uit de hand gelopen escapisme, wat zoveel wil zeggen als dat hij wil wegvluchten van zijn verplichtingen. “Wanneer z’n familie hem zei dat hij een job moest zoeken of wanneer hij zag dat z’n vrienden goed bezig waren, keek hij verder naar series. Het was een methode van escapisme. Hij kon zo z’n problemen vergeten en hij haalde er plezier uit”, verklaart Dr. Sharma aan The Hindu.

Wanneer hij opstond, was het eerste dat hij deed de televisie aanzetten en series beginnen kijken. Maar daardoor kreeg hij dus al snel slaapproblemen en symptomen van oververmoeidheid. Nu wordt op verschillende manieren geprobeerd om de man van z’n verslaving af te helpen. Zo zal hij therapie krijgen, maar ook relaxatie-oefeningen ondergaan en hulp krijgen in zijn zoektocht naar werk.

De gemiddelde Netflix-gebruiker kijkt 50 minuten per dag, wanneer je daar dus drastisch overgaat, kan het gevaarlijk worden voor je gezondheid.

Wil je – met mate – naar een nieuwe reeks kijken op Netflix? Dan vind je hier onze top 50.

Meer
Lees meer...