Eerste voetbalmatch waar koppen verboden is, toont mogelijke toekomst van voetbal

In het noordoosten van Engeland vond iets meer dan een week geleden een opmerkelijke, mogelijk historische voetbalwedstrijd plaats. De lokale zesdeklasser Spennymoor Town nam het daar op tegen de gelegenheidsploeg Team Solan, in een wedstrijd waarin koppen op de bal verboden was. Het initiatief moet helpen om de discussie over de schadelijke langetermijngevolgen van kopballen helpen op gang brengen.

De voorbije jaren duikt er steeds meer bewijs op dat voetballers die koppen op de bal, daarbij soms op lange terwijl zware schadelijke gevolgen aan overhouden. Zo bleek uit een onderzoek in 2019 dat voormalige profvoetballers meer kans hebben op neurodegeneratieve hersenziektes dan de rest van de bevolking.

Dementie

Die conclusies hebben er al voor gezorgd dat voetbalbonden hun richtlijnen rond koppen hebben aangepast. Zo is het in Engeland voor jeugdspelers onder de 11 jaar verboden om te koppen op training en gelden er ook voor oudere jeugdspelers beperkingen. Dit seizoen is zelfs aan profclubs gevraagd om het aantal krachtige kopballen op training per speler per week te beperken tot maximaal tien.

“Er worden stappen in de goede richting gezet, dus deze acties zijn constructief. Wat we voor de toekomst nodig hebben, is meer bewijs, meer onderzoek en meer begrip om stappen te ondernemen om de spelers te beschermen”, legt dr. Judith Gates uit aan BBC. Zij richtte de organisatie Head for Change op die de opvallende wedstrijd op zondag 26 september organiseerde. Haar man Bill Gates (77), een voormalige verdediger van Middlesbrough, kreeg in 2014 de diagnose van dementie te horen. Dat Gates bekend stond als een voetballer die sterk was in luchtduels is volgens zijn vrouw geen toeval.

Eén overtreding

Toch pleit dr. Gates niet voor een volledig verbod op koppen in alle voetbalmatchen, maar wil ze nadenken over wat er beter kan. De wedstrijd tussen Spennymoor Town en Team Solan experimenteerde dan ook met verschillende regels. Zo was het in de eerste helft wel nog toegelaten om op de bal te koppen in het strafschopgebied. In de tweede helft waren kopballen over heel het veld verboden.

Amper één keer moest de arbiter de nieuwe regels toepassen toen Mark Tinkler, die zeventien jaar prof was bij onder andere Leeds United, de bal terugkopte naar zijn ploegmaat. “Mijn instinct nam het even over”, zei hij daar achteraf over. De kopbal resulteerde in een vrije trap voor de tegenpartij. Ironisch genoeg zou het een rechtmatige kopbal in het strafschopgebied zijn die iets later de score opende. Uiteindelijk einde de wedstrijd op 5-5 en won Team Solan met strafschoppen.

Bekijk hier een verslag van de historische wedstrijd:

Lees ook:

Meer
Lees meer...