Elon Musk vergelijkt superintelligente machines met de duivel (en hij meent het)

Als CEO van SpaceX en Tesla Motors kunnen we Elon Musk onmogelijk niet serieus nemen. Al zijn we met zijn theorie over artificial intelligence (AI) toch niet helemaal mee. Zo vindt hij een toekomst vol superintelligente machines niet alleen gevaarlijker dan een nucleaire oorlog, we roepen er volgens hem nu ook de duivel mee op. 

Musk uitte zijn angst voor kunstmatige intelligentie tijdens een uur durend interview met studenten van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Terwijl de meeste vragen gericht waren op de ruimtevaart, werd de sfeer een pakje spookachtiger toen iemand uit het publiek zijn mening vroeg over AI.

“Ik denk dat we bijzonder voorzichtig moeten omspringen met artificial intelligence”, verzekerde Musk terwijl de uitdrukking op zijn gezicht plots superernstig werd. “Als je mij zou vragen te raden wat volgens mij de grootste bedreiging is van ons bestaan, dan is het waarschijnlijk dat. Dus we moeten erg voorzichtig zijn met kunstmatige intelligentie. Er zouden op nationaal en internationaal vlak misschien regels moeten zijn om erop toe te zien dat we geen dwaze dingen doen.”

De duivel

Oké, tot daar zijn we mee. Maar na de over het algemeen conservatieve benadering van het potentiële technologische probleem waarmee onze wereld in de toekomst mogelijk geconfronteerd wordt, volgt een ietsje euh… vreemdere uitleg:

“Met artificiële intelligentie roepen we de duivel op. In al die verhalen over de man met het pentagram en het heilige water horen we ‘Yeah, he’s sure he can control the demon‘. Lukte niet.”

Strijd om menselijke ziel

En daarmee deed Musk geen poging om de Halloweengekte al een weekje vroeger te laten losbarsten. Integendeel, zijn gedachten bleven maar hangen bij de mogelijke oorlogen tussen mens en computers die zou kunnen uitdraaien in een strijd om de menselijke ziel.

Sorry, can you repeat the question“, miste Musk de volgende vraag. “I was just sort of thinking about the AI thing for a second.

Gevaarlijker dan kernwapens

Het is niet de eerste keer dat Musk waarschuwt voor de gevaren van een toekomst vol superintelligente machines. In augustus stuurde hij al een tweet de wereld in waarin hij AI gevaarlijker noemt dan kernwapens. Eerder in juni vertelde hij in een interview met CNBC dat hij schrik had voor een levensechte Terminator. Bronnen: Mashable, Washington Post
Meer
Lees meer...