En de winnaar in Singapore is … Kim Jong-un

Het papier waarmee Donald Trump zwaait, waarin Noord-Korea zich zegt te zullen engageren voor een denuclearisatie, stelt niet zo veel voor. De Noord-Koreanen hebben eerder soortgelijke afspraken gemaakt met de VS, Zuid-Korea en de VN, maar daar hielden ze zich vervolgens niet aan. Nee, het lijkt vooral Kim Jong-un die een slag heeft thuisgehaald, en wel zo:

Noord-Korea is voor olie en gas volledig afhankelijk van buitenlandse import, voornamelijk – voor 90% – uit China. Voorafgaand aan de top werd gezegd dat Kim Jong-un graag zou zien dat de sancties verlicht worden.

En kijk eens aan: het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een reactie op wat er zich vandaag in Singapore afspeelde dat een verlichting van de sancties tegen Noord-Korea overwogen zou kunnen worden. China heeft de export van olie en import van textiel aan banden gelegd en handelt daarmee volgens de afspraken die bij de Verenigde Naties zijn gemaakt.

Deze suggestie van Chinese functionarissen betekent de facto het einde van het Amerikaanse beleid van “maximum pressure” (maximale druk). Dat houdt in dat de sancties gehandhaafd moeten blijven tot Noord-Korea zijn kernwapens opgeeft.

Er zijn al berichten dat het charmeoffensief van Kim ertoe heeft geleid dat China de handelsbeperkingen met het noorden heeft versoepeld de jongste weken en de sancties van de Verenigde Naties dus eigenlijk heeft overtreden.

Nog een grote toegave

Trump zegt ook dat hij een einde maakt aan de gezamenlijke militaire oefeningen met Zuid-Korea. Het Noord-Koreaanse regime heeft de jaarlijkse oefeningen altijd sterk afgekeurd. Alweer een zware, concrete toegave aan Kim Jong-un.

En dat heeft Kim Jong-un niet echt meer gekost dan een PR-stunt van Donald Trump, een opportuniteit die Kim volgens Noord-Korea-deskundigen sowieso propagandamatig in eigen land naar zijn hand zal zetten.

In de slotverklaring belooft Noord-Korea zich toe te leggen op de denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland, in ruil voor veiligheidsgaranties. Maar dat is iets wat het land eerder ook al eens heeft toegezegd. Er zijn ook geen enkele garanties gegeven door de Noord-Koreanen daarvoor – volgens Trump omdat “er vandaag geen tijd voor was”.

Naïeve Trump

Vrijwel al deze toezeggingen zijn al eens eerder gedaan trouwens door Noord-Korea volgens deskundigen. “Dit heeft minder om het lijf dan skeptici verwachtten”, schrijft Korea-deskundige Robert Kelly over de slotverklaring. Hij haalt overigens een statement aan van 1993, toen Noord-Korea en de VS plusminus hetzelfde op papier zetten.

In de persconferentie die Trump gaf de ontmoeting, blonk de Amerikaanse president vooral uit door het ontwijken van vragen en een bijzonder naïeve kijk op Kim Jong-un en het regime in Noord-Korea. Hij antwoordde geen enkele keer echt op de vragen over het schenden van mensenrechten door Pyongyang. Bizar genoeg bleef Trump ook volhouden dat hij Kim Jong-un “erg getalenteerd” vindt en dat “het bijzonder is dat iemand op die leeftijd heeft gedaan wat hij heeft verwezenlijkt”.

Trump zei eerder op de persconferentie dat Kim akkoord is gegaan met de ontmanteling van een belangrijke testlocatie in Noord-Korea. Later sprak hij dat weer tegen, door te stellen dat Noord-Korea die testsites al had ontmanteld. Weer wat later gaf Trump zelfs aan dat het vernietigen van die testsites eigenlijk al door hem was bewerkstelligd voor de meeting van vandaag.

Volgens waarnemers zijn er effectief testlocaties vernietigd door de Noord-Koreanen, maar was dat een gevolg van de schade die die hadden opgelopen als gevolg van nucleaire testen.

Conclusie

Wat we vandaag te zien kregen in Singapore onderstreept gewoon wat we de afgelopen weken zagen. Dat Trump meer interesse had in het hele theatrale van de top. Eigenlijk had hij nauwelijks zin in de onderliggende problemen en heeft hij zich nauwelijks in de dossiers verdiept.

Trump zinspeelde vandaag al op een uitnodiging in het Witte Huis. Dat zou een nog mooier fotomomentje zijn voor Kim, die door deze top zijn regime al even gelegitimeerd ziet als dat van de leider van de vrije wereld.

Concreet gaan er nu een aantal ambtenaren rond tafel gaan zitten, om er achter te komen wat iedereen nu al weet: Noord-Korea gaat niet bereid zijn om z’n kernwapenprogramma op te geven.

Meer
Lees meer...