We leren in België Engels van in de middelbare school en dat werpt duidelijk z’n vruchten af. Uit een nieuw rapport van Education First, het programma achter de EF Standard English Test, blijkt dat Belgen bij de besten ter wereld zijn als het aankomt op onze kennis van het Engels. De Nederlanders staan op één.
Education First maakt elk jaar een ranking van de Engelse capaciteiten van personen over de hele wereld. Daarbij wordt voor alle duidelijkheid gekeken naar de kennis van het Engels bij mensen van wie Engels niet de moedertaal is. En daarbij valt het vooral op dat Europese landen het zeer goed doen.
De EF English Proficiency Index
De EF English Profiency Index wordt gezien als een van de belangrijkste graadmeters voor de kennis van Engels over de wereld. Education First, de organisatie waar de test van uitgaat, baseert zich voor de cijfers op de resultaten op de EF Standard English Test. Deze test kan je gratis maken op de website van Education First.
Maar door gebruik te maken van de resultaten van deze test, zijn de resultaten niet helemaal representatief voor de bevolking. Zo kunnen uiteraard enkel mensen met een internetverbinding de test invullen en gaat het voornamelijk om jonge mensen. De gemiddelde leeftijd van de studie is 23 en 90 procent van de 2,3 miljoen respondenten is jonger dan 40. Dit heeft uiteraard een impact op de resultaten.
Nederlanders op één
Geloof het of niet, de Nederlanders zijn de beste van de klas wanneer het aankomt op Engels. Uit de studie blijkt namelijk dat Nederlanders gemiddeld 70,27 procent halen op de EF Standard English Test.
Verder valt het ook op dat vooral Europeanen een goede kennis hebben van het Engels. Zo zijn twaalf van de veertien landen uit de categorie van “zeer hoge bekwaamheid” landen uit Europa. Waarbij vooral Scandinavië en Centraal-Europa het goed doen.
België op de dertiende plaats
Wereldwijd is België terug te vinden op de dertiende plaats. De gemiddelde score voor ons land ligt op 63,09. Daarmee doen we het minder goed dan onze buurlanden Nederland, Luxemburg en Duitsland, maar laten we Frankrijk, met een score van 57,25 wel een stuk achter ons.
Wanneer we enkel naar Europa kijken, staat België op de 11de plaats van de 33 landen die in rekening werden gebracht (landen waar minder dan 400 mensen de test invulden, werden niet meegerekend in het onderzoek). Vrouwen doen het in ons land iets beter dan mannen, met een percentage van 63,10 tegenover 63,08.
Nederlandstalige Belgen op acht
Ons land is natuurlijk wel een geval apart. Want in Vlaanderen krijgen jongeren al sneller lessen in Engels dan in Wallonië. Daarnaast worden Engelstalige series en films in Wallonië ook vaak gedubd in plaats van ondertiteld, waardoor Franstalige Belgen algemeen minder in contact komen met Engels. Dat heeft ook gevolgen voor de positie van de twee landshelften op de English Profiency Index.
Voor Nederlandstalige Belgen stijgt het gemiddelde percentage van 63,09 zo naar 65,01. Bij Franstalige Belgen daalt het percentage naar 58,22. Wanneer we dus enkel naar de Nederlandstaligen kijken, staan we wereldwijd op de achtste plaats en doen enkel Nederland, Zweden, Noorwegen, Denemarken, Singapore, Zuid-Afrika en Finland het beter. De Franstaligen Belgen daarentegen, zakken met hun score naar de 30ste plaats en dalen ook een categorie van “zeer hoge bekwaamheid” naar “hoge bekwaamheid”. Het volledige rapport vind je hier.