Left Right
scrollTop top

Er is nu ook een vervolg op ‘Cowspiracy’ en dat gaat over een complot tegen jouw gezondheid


Er is nu ook een vervolg op ‘Cowspiracy’ en dat gaat over een complot tegen jouw gezondheid

Na de ophefmakende documentaire ‘Cowspiracy’ uit 2014 hebben dezelfde makers nu een nieuwe documentaire uitgebracht. In ‘What the Health’ zoeken ze antwoord op de vraag “Waarom doen gezondheidsorganisaties niets met de cijfers die bewijzen dat vlees niet gezond is?”.

Laat ons beginnen bij het begin. In 2014 kwam de documentaire Cowspiracy uit. In die documentaire onderzochten makers Kip Andersen en Keegan Kuhn de impact van de veeteelt op het milieu én hoe milieuorganisaties zoals Greenpeace met die informatie omgaan.

Het antwoord was vrij choquerend toen bleek dat de milieuorganisaties zich in bochten begonnen te wringen om maar geen waarheidsgetrouw antwoord te moeten geven op de vragen die gesteld werden door Andersen. Vooral Greenpeace kwam slecht uit de documentaire door pertinent een interview te weigeren.

Medische studies negeren

Nu is er dus een vervolg uitgebracht. In de nieuwe documentaire wordt de impact onderzocht van industrieel geproduceerde, dierlijke producten op onze gezondheid. De makers gaan ook op zoek naar een antwoord op de vraag waarom gezondheidsorganisaties diezelfde producten blijft promoten, ondanks talloze medische studies die aantonen hoe slecht sommige producten voor onze gezondheid zijn.

De inspiratie voor de documentaire is de familiegeschiedenis van diabetes, hartziektes en kanker bij maker Kip Andersen. Na het maken van ‘Cowspiracy’ wou hij meer weten over het onderwerp, zegt hij in een interview.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zwaaide anderhalf jaar geleden met cijfers die aantoonden dat als je elke dag 50 gram verwerkt vlees eet, het risico op darmkanker verhoogt met maar liefst 18%. Sindsdien staat ham, spek of salami gelijk aan tabak en asbest in de lijst van kankerverwekkende stoffen.

What The Health

Onder een hoedje

Maar waarom wordt daar niets aan gedaan? Uit de documentaire blijkt dat diegenen die ons kunnen inlichten en helpen onze gezondheid te verbeteren, zoals gezondheidsorganisaties, de overheid en de farmaceutische industrie, liever samenwerken met elkaar om geld te verdienen dan om de bevolking te helpen. Zo worden organisaties zoals de American Cancer Society of de American Diabetes Association rijkelijk gefinancierd door de voedings- en pillenindustrie.

Andersen staat tijdens het maken van ‘What the Health’ vaak voor gesloten deuren en regelmatig worden interviews afgebroken als de situatie te netelig wordt voor de organisaties. Sommige academici willen wel spreken en zij verklaren het klaar en duidelijk: “Diabetes wordt veroorzaakt door een op vlees gebaseerd eetpatroon.”

iStock

Hoezo dan? Vetten leggen een laagje rond onze spiercellen, waardoor er geen suikers meer kunnen in opgenomen worden. Net dat veroorzaakt obesitas en verhoogt de kans op hartaandoeningen, kanker en diabetes type 2. De wetenschappelijke verklaringen worden klaar en duidelijk uitgelegd in de documentaire en worden ook hard gemaakt door getuigenissen van patiënten.

Professor Kim Williams, voorzitter van het American College of Cardiology is zo mogelijk nog duidelijker: “Er zijn twee soorten cardiologen: veganisten en zij die de studies niet hebben gelezen.”

Go vegan

De documentaire is opnieuw een echte eye opener. Het enige jammere aan de documentaire is misschien dit: net zoals bij ‘Cowspiracy’ wordt ook in ‘What the Health’ gedweept met veganisme. Waarmee we niet willen zeggen dat veganisme niet de oplossing is, maar de documentaire op zich is informatief genoeg dat we op het einde geen nood hebben aan een belerend vingertje. Iedereen -ook de fervente vleeseters- kunnen na het zien van de documentaire zelf de optelsom maken van de argumenten en getuigenissen die aan bod komen.

Zelf zien

Wie de film zelf wil zien, kan dat via deze link voor 9,39 euro. Tot 20 maart gaat de helft van de opbrengst naar Foot Not Bombs, een organisatie die elke dag wereldwijd duizenden veganistische maaltijden uitdeelt.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…